Clicky

maandag 23 september 2024 - 14:04 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsKrimp bedrijvigheid Duitse industrie nog sterker, onrust VW weegt

Krimp bedrijvigheid Duitse industrie nog sterker, onrust VW weegt

BERLIJN – De bedrijvigheid in de Duitse industrie is in september nog sterker gekrompen, mede door de malaise in de Duitse autosector. Ook is er diep pessimisme bij Duitse bedrijven door de onrust rond autoconcern Volkswagen, dat voor het eerst fabrieken in Duitsland dreigt te sluiten. Dat meldt marktonderzoeker S&P Global.

Volgens S&P is de bedrijvigheid in de Duitse industrie gezakt naar het laagste niveau in een jaar tijd en is het aantal orders hard gedaald. Zo spelen er grote problemen bij Duitse toeleveranciers aan de auto-industrie, die bezig zijn duizenden banen te schrappen om kosten te besparen. Er is ook sprake van afzwakking van de dienstensector in de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland.

De problemen in de industrie zorgen ervoor dat Duitse producenten volgens S&P “ronduit depressief” zijn over de toekomstige activiteit. In augustus was hier juist nog voorzichtig optimisme te zien, maar dat is dus snel omgeslagen in diep pessimisme omdat het nieuws rond Volkswagen een “schaduw werpt” over de bredere industrie van Duitsland, aldus het bureau.

LEES OOK
Evacuaties met boten en helikopter na overstromingen in Duitsland [+foto's]

Speciale top

Ook in de gehele eurozone is er sprake van krimp van de economische bedrijvigheid, terwijl in augustus nog kleine groei was te zien. Dat komt volgens S&P met name door de zwakte in de industrie. Verder speelt ook het wegvallen van de positieve impact van de Olympische Spelen op de Franse economie een rol. Het is de eerste krimp van de bedrijvigheid in het eurogebied sinds maart.

Duitsland houdt maandag een speciale top over de problemen in de autosector en bij Volkswagen. Daaraan doen brancheorganisaties, vakbonden, fabrikanten en de minister van Economische Zaken aan mee. De Duitse regering zou kijken naar manieren om Volkswagen te helpen. Naast fabriekssluitingen zouden ook tienduizenden Duitse banen bij Volkswagen verloren kunnen gaan.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Scooterrijder aangereden door vrachtwagen in Oss [+foto]

OSS - Om 12:15 uur werden de hulpdiensten opgeroepen voor een ongeval op de Industrielaan in Oss. Een vrachtwagen heeft daar een scooterrijder aangereden. De...