Clicky

donderdag 19 september 2024 - 21:59 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsAutomakers willen dat Brussel nieuwe uitstootregels afzwakt

Automakers willen dat Brussel nieuwe uitstootregels afzwakt

BRUSSEL – Europese autofabrikanten roepen Brussel op om strengere EU-regels voor de uitstoot van auto’s, die volgend jaar ingaan, af te zwakken. Zonder ingrijpen riskeren autoproducenten miljarden euro’s aan boetes als zij de gestelde doelen niet halen, waarschuwde de Europese Vereniging van Autofabrikanten (ACEA).

Donderdag werd bekend dat de verkoop van elektrische voertuigen in Duitsland, de grootste automarkt van Europa, vorige maand met 69 procent is gekelderd. In heel Europa daalde de verkoop van deze voertuigen met 36 procent, waardoor het marktaandeel van volledig elektrische auto’s terugviel naar 14 procent. Een jaar eerder was dit nog 15 procent. Door de gedaalde vraag heroverwegen autofabrikanten hun strategieën en plannen om over te stappen van auto’s met verbrandingsmotoren naar elektrische voertuigen.

De gedaalde vraag wordt vooral veroorzaakt door het terugschroeven van financiële prikkels door overheden, waardoor het voor consumenten minder aantrekkelijk is om deze relatief dure elektrische auto’s aan te schaffen.

Op dit moment mogen nieuw verkochte auto’s gemiddeld 116 gram CO2 per kilometer uitstoten. Vanaf volgend jaar zakt dat plafond naar 94 gram per kilometer. Als de limieten worden overschreden, kan dat leiden tot boetes van 95 euro per gram overschrijding, vermenigvuldigd met het aantal verkochte voertuigen. Dergelijke boetes kunnen voor grote autofabrikanten in de honderden miljoenen euro’s lopen.

LEES OOK
Rutte ziet brede steun EU-leiders voor extra luchtafweer Oekraïne

De Duitse industrie, vooral de autosector, heeft het al tijden zwaar door een afnemende vraag. Volkswagen, de grootste autofabrikant in Europa, overweegt daarom fabrieken in Duitsland te sluiten. BMW moest onlangs zijn winstverwachting voor het hele jaar naar beneden bijstellen, mede door de zwakke verkoop van elektrische voertuigen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×