Clicky

donderdag 19 september 2024 - 21:59 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsDuitse economie mogelijk al in milde recessie, meldt Bundesbank

Duitse economie mogelijk al in milde recessie, meldt Bundesbank

BERLIJN – De economie van Duitsland bevindt zich mogelijk al in een recessie, waarschuwt de centrale bank van het land. Volgens de Bundesbank zou de economie in het huidige kwartaal “opnieuw kunnen stagneren of licht dalen” na de onverwachte krimp in het kwartaal daarvoor. Eerder rekende de centrale bank nog op een kleine groei over de maanden juli tot en met september.

Economen spreken doorgaans van een technische recessie bij twee opeenvolgende kwartalen met krimp. “De Duitse economie bevindt zich nog steeds in onrustig vaarwater”, aldus de Bundesbank in een maandelijks rapport dat donderdag werd gepubliceerd. “Een recessie in de zin van een significante, brede en langdurige daling van de economische productie wordt momenteel echter niet verwacht”, stelde de centrale bank daartegenover.

In de afgelopen weken zijn er steeds meer aanwijzingen dat de grootste economie van Europa in een verslechterende toestand verkeert. Volkswagen, de grootste autoproducent van het land, overweegt zelfs voor het eerst fabrieken in Duitsland te sluiten door de afgenomen vraag. Concurrent BMW zag zich recentelijk genoodzaakt de winstverwachting naar beneden bij te stellen als gevolg van een omvangrijke terugroepactie van 1,5 miljoen auto’s met mogelijk defecte remmen. Daarbij heeft het Amerikaanse Intel de geplande opening van een chipfabriek in Duitsland met ongeveer twee jaar uitgesteld.

LEES OOK
Open deur: vrachtwagen verliest 150 kratjes cola [+foto]

Terughoudend

Bundesbank-voorzitter Joachim Nagel zei woensdag nog dat de hoop op een opleving van de Duitse industriële activiteit in de tweede helft van het jaar aanzienlijk is afgenomen en dat de consumenten zich hardnekkig terughoudend blijven opstellen. “Stagnatie zou ook voor het volledige jaar 2024 min of meer in het verschiet kunnen liggen, als we afgaan op de laatste prognoses van economische onderzoeksinstituten”, zei hij.

De nieuwe prognoses van de Bundesbank worden in december verwacht. In juni voorspelde de Bundesbank een economische groei van 0,3 procent voor 2024.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×