Clicky

donderdag 19 september 2024 - 16:26 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsFederal Reserve verlaagt rente in VS voor het eerst sinds 2020

Federal Reserve verlaagt rente in VS voor het eerst sinds 2020

WASHINGTON – De Federal Reserve heeft de rente in de Verenigde Staten voor het eerst sinds 2020 verlaagd. Met de lagere leenkosten wil de Amerikaanse centrale bank de grootste economie ter wereld ondersteunen, nu de strijd tegen de inflatie lijkt te zijn gestreden. De Fed besloot uiteindelijk om het rentetarief te verlagen met een half procentpunt naar een niveau van tussen de 4,75 en 5,00 procent.

Een meerderheid van de analisten had ook gerekend op een verlaging van een half procentpunt. Algemeen werd al verwacht dat de Fed de rente zou gaan verlagen. Fed-voorzitter Jerome Powell had eind augustus al aangegeven dat de tijd daarvoor was aangebroken. Over de omvang van de rentestap liepen de verwachtingen echter wel uiteen.

De vorige keer dat de Fed de rente wijzigde was in juli 2023. Toen ging de rente omhoog naar het niveau van tussen de 5,25 en 5,50 procent. Dat was het hoogste niveau sinds 2001. De centrale bank hield de rente ruim een jaar lang op dat hoge niveau om er zeker van te zijn dat de inflatie zich weer richting de doelstelling van 2 procent zou bewegen.

LEES OOK
Axios: VS-sancties tegen legereenheid Israël om mensenrechten

Vorige week bleek dat de inflatie in de VS in augustus is afgekoeld tot 2,5 procent, van 2,9 procent een maand eerder. Dat is het laagste niveau sinds februari 2021. De zogeheten kerninflatie, waarin de schommelende prijzen voor voedsel en energie niet worden meegenomen, bleef echter wel hoog en bedroeg 3,2 procent.

De beleidsmakers van de Fed waren het unaniem eens over de verlaging van rente, meldt de centrale bank. Over de omvang van de verlaging waren de meningen echter verdeeld: een van de beleidsmakers gaf de voorkeur aan een kleinere stap van een kwart procentpunt.

Fed-voorzitter Powell zei na afloop van de tweedaagse rentevergadering dat de centrale bank “vergadering voor vergadering” nieuwe besluiten zal nemen. “We kunnen versnellen als het nodig is, we kunnen vertragen als het nodig is en we kunnen pauzeren als het nodig is”, aldus Powell. Hij benadrukte dan ook dat niet verondersteld moet worden dat de verlaging van de rente met een half procentpunt “het nieuwe tempo” zal zijn. “We herijken het beleid in de loop van de tijd, in het tempo dat we geschikt achten.”

LEES OOK
Hamas accepteert VN-resolutie over staakt-het-vuren in Gaza
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Delta biedt excuses aan na noodlanding door cabinedrukprobleem

ATLANTA - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta heeft donderdag excuses aangeboden nadat vorige week een vlucht een noodlanding moest maken vanwege een probleem met de...
×