Clicky

donderdag 19 september 2024 - 16:21 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVN-Veiligheidsraad overlegt vrijdag over explosies Libanon

VN-Veiligheidsraad overlegt vrijdag over explosies Libanon

NEW YORK – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag om 21.00 uur Nederlandse tijd samen voor een overleg over de dodelijke explosies in Libanon. Huidig voorzitter Slovenië meldt dat Algerije namens Arabische staten een verzoek hierover had ingediend.

Dinsdag ontploften piepers die door Hezbollah werden gebruikt als communicatiemiddel. De militante beweging houdt Israël verantwoordelijk voor de explosies. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid meldde twaalf doden en bijna 3000 gewonden. Woensdag volgde een nieuwe reeks explosies, waarbij walkietalkies ontploften met eveneens doden en gewonden tot gevolg.

VN-topman António Guterres waarschuwde woensdag dat de explosies een “ernstig risico vormen op een dramatische escalatie in Libanon” en dat dit vermeden moet worden. Hij zei ook dat de logica achter deze explosies een preventieve aanval lijkt te zijn voor een grote militaire operatie. Guterres roept alle betrokkenen op tot maximale terughoudendheid om verdere escalatie te voorkomen.

De VN-Veiligheidsraad bestaat uit vijf permanente leden (China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) en tien leden die door de Algemene Vergadering van de VN worden gekozen voor een periode van twee jaar. Die laatste groep bestaat momenteel uit Algerije, Ecuador, Guyana, Japan, Malta, Mozambique, Sierra Leone, Slovenië, Zuid-Korea en Zwitserland.

LEES OOK
WHO-chef: gedode kinderen in Gaza 'smet op hele mensheid'
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Delta biedt excuses aan na noodlanding door cabinedrukprobleem

ATLANTA - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta heeft donderdag excuses aangeboden nadat vorige week een vlucht een noodlanding moest maken vanwege een probleem met de...
×