Clicky

donderdag 19 september 2024 - 14:25 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSWerk & InkomenGeldboete voor Barnevelds bedrijf wegens dood door schuld medewerker transportbedrijf

Geldboete voor Barnevelds bedrijf wegens dood door schuld medewerker transportbedrijf

ARNHEM – Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt een bedrijf uit Barneveld tot een geldboete van 75.000 euro, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar voor dood door schuld en het overtreden van de Arbowet.

Op 8 december 2020 vond in Zutphen een dodelijk ongeval plaats tijdens het afleveren van een keuken op de vierde verdieping van een nieuw appartementencomplex. Bij het bezorgen is gebruikgemaakt van een hoogwerker van de verdachte die door een werknemer van haar werd bediend.

Aan de hoogwerker was een werkbak bevestigd. Die werkbak had de verdachte zonder overleg met de fabrikant en in strijd met de gebruikershandleiding aangepast. Het platform was vergroot met een derde en een vierde (extra) vloerplaat.

Voor de aflevering van de keuken was een transportbedrijf ingeschakeld. Toen een medewerker van dat transportbedrijf, die niet was aangelijnd, uit de woning de werkbak instapte zijn de extra vloerplaten ingeklapt. Hij viel van dertien meter hoogte tussen de werkbak en de gevel naar beneden en is aan de verwondingen van zijn val overleden.

LEES OOK
Ovvio BV uit Roosendaal failliet verklaard

De werkbak werd tijdens het ongeval gebruikt zonder dat de hekken op de tweede vloerplaat waren aangebracht. Omhoog geklapt vormt die tweede vloerplaat een zijkant van de werkbak. Toen het slachtoffer op de vierde vloerplaat stapte konden de tweede en de derde vloerplaat zonder die hekken omhoog scharnieren en inklappen.

De verdachte heeft zijn werknemers onvoldoende gewezen op het bijzondere gevaar van het gebruik van de aangepaste werkbak. De werknemers wisten vooraf niet welk gevaar ontstond als de hekken op de tweede vloerplaat niet waren geplaatst. Ook is de verdachte tekortgeschoten in het geven van andere veiligheidsinstructies, zoals het dragen van een valharnas en aangelijnd werken, en op het toezicht op de naleving daarvan.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Delta biedt excuses aan na noodlanding door cabinedrukprobleem

ATLANTA - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta heeft donderdag excuses aangeboden nadat vorige week een vlucht een noodlanding moest maken vanwege een probleem met de...
×