Clicky

donderdag 19 september 2024 - 14:14 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsCelstraffen halfbroers na gebruik excessief geweld in Honselersdijk

Celstraffen halfbroers na gebruik excessief geweld in Honselersdijk

DEN HAAG – De rechtbank Den Haag heeft twee halfbroers van 36 en 28 jaar oud veroordeeld voor hun aandeel in het excessieve geweld dat werd gepleegd nabij een woning in Honselersdijk. Dat gebeurde op 5 maart 2024.

Twee slachtoffers werden daarbij met een mes gestoken, een derde werd mishandeld. De 28-jarige man krijgt een celstraf van vijf jaar. De 36-jarige man een celstraf van 30 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Naar aanleiding van een conflict waarbij hun moeder betrokken was, begaven de twee halfbroers zich samen naar de woning van hun moeder. Geconfronteerd met een groep mensen die zich voor de woning bevond, zijn de verdachten uit de auto gestapt en zijn ze direct gestart met het uitoefenen van het geweld. De 28-jarige schuwde het gebruik van een mes niet. Hij stak een slachtoffer tweemaal in de rug.

Samen met zijn 36-jarige halfbroer heeft hij vervolgens een ander slachtoffer, dat weerloos op de grond lag, geschopt en geslagen, onder andere tegen het hoofd. Ook dit slachtoffer is door de 28-jarige man nog eens tweemaal gestoken, in de borststreek. Ook heeft hij een derde slachtoffer, een jongere vrouw, vuistslagen in het gezicht gegeven en haar tegen de ramen van een woning gegooid.

LEES OOK
Toestand acht slachtoffers van steekpartij Southport nog kritiek

Volgens de twee verdachten is hier sprake van noodweerexces: de verdachten moesten wel geweld gebruiken ter verdediging van hun moeder en zichzelf.

De rechtbank oordeelt dat de 28-jarige verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan tweemaal een poging tot doodslag (waarvan een keer samen met zijn halfbroer) en mishandeling. De 36-jarige verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan eenmaal een poging tot doodslag samen met zijn halfbroer. Er was in beide gevallen geen sprake van noodweerexces, oordeelt de rechtbank.

Op het moment dat de twee halfbroers arriveerden bij de woning van hun moeder, was er weliswaar een verhitte discussie tussen de aanwezige personen, maar er werden geen geweldshandelingen verricht en daarmee werd ook niet gedreigd. Toen de verdachten uit hun auto stapten, liepen ze direct agressief en aanvallend op de groep af. Hun handelingen waren niet gericht op verdedigen, maar op confronteren, concludeert de rechtbank.

De verdachten hebben ernstig inbreuk gemaakt op de lichamelijk integriteit van de slachtoffers. De slachtoffers hebben ook nu nog te lijden onder de aanzienlijke lichamelijke en psychische gevolgen van het uitgeoefende geweld. Daarnaast heeft het geweld zich in het openbaar afgespeeld. In de regel veroorzaakt dit angst bij ooggetuigen, maar ook algemene gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving.

LEES OOK
Dode en gewonde bij steekincident in Tilburg

De rechtbank vindt voor de 28-jarige verdachte een celstraf van vijf jaar passend en geboden. De 36-jarige verdachte krijgt een celstraf van 30 maanden opgelegd waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moeten de verdachten schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Delta biedt excuses aan na noodlanding door cabinedrukprobleem

ATLANTA - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta heeft donderdag excuses aangeboden nadat vorige week een vlucht een noodlanding moest maken vanwege een probleem met de...
×