Clicky

donderdag 19 september 2024 - 08:00 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSNieuw MaterieelNieuwe Volvo FH Aero Electric voor JGT

Nieuwe Volvo FH Aero Electric voor JGT

HOOGVLIET – De Jong-Grauss Transport (JGT) heeft een order getekend voor een Volvo FH Aero Electric 4×2-trekker. Het bedrijf gaat de elektrische truck inzetten voor containertransport. De Volvo FH Electric zal geleverd worden door Volvo Trucks-dealer Volvo Group Truck Center.

Het wordt de eerste elektrische truck voor JGT uit Hoogvliet. “Als bedrijf zijn we al langer bezig om onze CO2-uitstoot te verlagen”, vertelt Jan Verlaan, mede-directeur van JGT.

“Dat doen we bijvoorbeeld door slim te plannen en daardoor lege kilometers zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast dagen we onze chauffeurs uit zo zuinig mogelijk te rijden. Opdrachtgevers kijken steeds vaker wat je als bedrijf doet op het gebied van milieu en duurzaamheid. Een van de mogelijkheden om daarin stappen te zetten is het inzetten van elektrische trucks. In de toekomst wordt, zo denken wij, een steeds groter deel van de vloot elektrisch en dan is het wel zo handig om daar nu alvast ervaring mee op te doen.”

“We hebben verschillende merken met elkaar vergeleken en uiteindelijk voor Volvo Trucks gekozen. We hebben 110 trucks in ons wagenpark, waarvan de helft Volvo Trucks. We kennen het merk en de mensen. Juist als je iets nieuws gaat doen, is dat ontzettend belangrijk. Volvo Group Truck Center heeft ons goed geadviseerd over wat wij nodig hebben om elektrisch te kunnen rijden, ook op het gebied van laadfaciliteiten. Bij de keuze speelt ook mee dat de Volvo FH Electric 4×2-trekker technisch geschikt is voor een combinatiegewicht (GCW) van 50 ton en daarvoor ook RDW-goedkeuring heeft. In ons werk telt elke kilo en dan is een hoog GCW een pre.”

LEES OOK
Nebim levert eerste Volvo FH Aero af aan Kempen Transport

Compleet elektrisch span

JGT gaat met de Volvo FH Aero Electric allerlei soorten (zee)containertransport uitvoeren. Verlaan: “We gaan de truck onder meer inzetten met onze elektrisch aangedreven side-loader waarmee we containers plaatsen in (binnen)steden. Daarmee hebben we een compleet elektrisch aangedreven span. Daarnaast gebruiken we de truck ook voor andere transportwerkzaamheden om er proefondervindelijk achter te komen wat we van een elektrische truck in ons werk mogen verwachten. Het wordt voor iedereen een leertraject. Niet alleen voor chauffeurs, maar ook voor de planning. Normaal gesproken maken zij een planning op basis van de beschikbaarheid van de chauffeur. Straks moeten ze ook plannen op basis van de mogelijkheden van de truck. We gaan er in de praktijk vanzelf achter komen wat haalbaar en realistisch is.”

Aerodynamische truck

JGT krijgt een Volvo FH Aero Electric. De Volvo FH Aero Electric is onderdeel van de nieuwe Volvo Aero-range: de zuinigste serie die Volvo Trucks ooit heeft ontwikkeld voor langeafstandstransport. Zo is de cabine van de Volvo FH Aero 24 centimeter langer dan die van een standaard Volvo FH. De daardoor sterk verbeterde aerodynamica zorgt voor een lager energieverbruik.

Opladen op eigen terrein

De truck wordt voorzien van zes accupacks met in totaal 540 kWh accucapaciteit. Opladen gebeurt op eigen terrein. “Bij onze vestiging in Hoogvliet plaatsen we een mobiele oplader. Aan het eind van de werkdag gaat de truck aan de lader en dan zijn de accu’s volledig opgeladen als de chauffeur de volgende ochtend weer vertrekt. We hopen het dan zo te kunnen plannen dat we een volledige werkdag kunnen rijden zonder tussentijds te hoeven bijladen. Overigens zijn we al bezig om te kijken wat we moeten doen om in de toekomst meer trucks op ons eigen terrein te kunnen opladen. Er liggen inmiddels plannen om een laadplein te realiseren, maar daarvoor hebben we eerst een zwaardere aansluiting nodig en dat kost tijd. Dat is een tip voor andere bedrijven die willen beginnen met elektrische trucks: kijk goed naar wat er mogelijk is met de aansluiting die je hebt en wat je ambities zijn voor de toekomst. Dat bepaalt welke stappen je kunt zetten. Als we een zwaardere aansluiting hadden gehad op ons terrein, dan waren we misschien nu al met twee of misschien wel drie elektrische trucks begonnen.”

LEES OOK
Nieuwe Volvo FH16 levert topprestaties voor Transwinaton

JGT is opgericht in 1981 en is gespecialiseerd in containervervoer over de weg in heel Europa. Verlaan: “We zijn met name actief in Nederland, Duitsland, België, Engeland en Frankrijk. We doen onder meer zeecontainertransport, ADR-Afvaltransport, koeltransport en transport met kiep- en tankcontainers.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×