Clicky

donderdag 19 september 2024 - 07:22 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsRechter verklaart deadlines voor aansluiting stroomnet ongeldig

Rechter verklaart deadlines voor aansluiting stroomnet ongeldig

DEN HAAG – Netbeheerders hebben sinds vorig jaar te maken met soms onhaalbare termijnen waarbinnen ze verplicht een woning of klein bedrijf moeten aansluiten op het stroomnet, oordeelt de hoogste rechter voor economisch bestuursrecht.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht de beheerders van het stroomnet nieuwe aansluitingen binnen 12, 18 of 52 weken aan te sluiten. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt nu dat die deadlines vaak te krap zijn bij complexe opdrachten en verklaart ze ongeldig.

Aansluitingen bij kleine verbruikers moesten volgens de nieuwe regels, die de ACM in juni vorig jaar bekendmaakte, binnen 12 of 18 weken klaar zijn als er geen sprake was van een overvol stroomnet. Netbeheer Nederland vond die verplichte termijn onredelijk en maakte bezwaar. De brancheorganisatie voor netbeheerders voerde voor de rechter onder meer aan dat aanvragen voor veel aansluitingen tegelijk, die vaak voorkomen om de maatschappij te verduurzamen, veel te ingewikkeld zijn om binnen 18 weken af te handelen.

LEES OOK
Friesland vindt nieuwe dieselbussen maand voor stop geen probleem

De rechter geeft Netbeheer Nederland nu gelijk. Bij het opstellen van de regels had de toezichthouder veel meer rekening moeten houden met grootschalige verduurzamingsoperaties waarbij ineens veel nieuwe aansluitingen nodig zijn. Die mag de ACM niet beschouwen als normale schommelingen in het aantal aanvragen, oordeelt het CBb. De marktwaakhond moet daarom meer onderzoek doen naar de omstandigheden die bepalen of een aansluittermijn redelijk is. Tegen de uitspraak van het CBb is geen hoger beroep mogelijk.

Uitspraak

Netbeheer Nederland zegt tevreden te zijn met de uitspraak, omdat die “complexiteit van het werkveld van de netbeheerders onderkent”. De strijd voor de rechter vond plaats tegen een achtergrond van oplopende wachtlijsten voor aansluitingen en problemen met netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet. Door de overgang van fossiele energie naar elektriciteit en de toename van zonnepanelen wordt het Nederlandse stroomnet namelijk steeds intensiever gebruikt.

Ook Vereniging Eigen Huis had bij de rechter geklaagd over de deadlines die de ACM wil hanteren voor nieuwe aansluitingen. De belangenvereniging voor woningbezitters vond die termijnen juist te lang. Het CBb schrijft in zijn oordeel dat de ACM ook dat belang moet meewegen bij regels over nieuwe aansluittermijnen.

LEES OOK
ACM voorspelt forse stijging energienettarieven huishoudens
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×