Clicky

donderdag 19 september 2024 - 06:59 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLogistiekBouw van klimaatneutraal logistiek centrum in Belgische Hooglede gaat van start

Bouw van klimaatneutraal logistiek centrum in Belgische Hooglede gaat van start

HOOGLEDE – Logistieke speler EUTRACO en VULSTEKE BEDRIJFSGEBOUWEN bouwen in Hooglede een modern en klimaatneutraal magazijn van 30.000 m². Dat zijn vijf voetbalvelden aan state-of-the art logistieke ruimte.

Serge Gregoir, CEO en eigenaar van EUTRACO heeft samen met burgemeester Frederik Demeyere en Nickolas Vulsteke van VULSTEKE BEDRIJFSGEBOUWEN vandaag de eerste paal geslagen van het nieuwe gebouw. Naast EUTRACO zelf zal ook PostNL zich hier vestigen.

Aan de Roger Deceuninckstraat in Hooglede bouwt EUTRACO samen met bouwbedrijf VULSTEKE BEDRIJFSGEBOUWEN aan een toekomstgericht logistiek gebouw van 30.000 m² groot. Dat staat gelijk aan vijf voetbalvelden. Het gaat om een totale investering van 30 miljoen euro.

Het nieuwe gebouw bestaat uit twee units van elk 15.000 m² groot. De ene helft zal EUTRACO in eigen uitbating gebruiken voor de logistiek en distributie voor met name voedinggerelateerde opdrachtgevers. De andere helft van het gebouw wordt verhuurd aan PostNL.

“In België hebben we een duidelijke groeistrategie. Voor de uitbreiding van onze activiteiten in de regio waren we op zoek naar een groter depot. EUTRACO is een goede buur van ons hoogtechnologisch sorteercentrum in Willebroek. We delen een duurzame visie en zijn dan ook erg blij dat we vanaf eind 2025 ook buren worden in dit klimaatneutrale pand. PostNL creëert hier werk voor 200 mensen. Hiervoor rekenen we vooral op onze medewerkers en bezorgers uit Ardooie en gaan we op zoek naar nieuwe medewerkers”, aldus Arvin Willemse, algemeen directeur PostNL Pakketten België.

Eerste klimaatneutrale magazijn van Hooglede

LEES OOK
PostNL opnieuw voor rechter wegens klacht onderbetaling pakketbezorgers

Het nieuwe gebouw wordt uitgerust met de modernste technieken zodat het niet alleen voldoet aan de logistieke noden van vandaag, maar ook van de toekomst. Daarnaast wordt het volledig klimaatneutraal gebouwd. Daarmee wordt dit het eerste klimaatneutrale logistieke gebouw in Hooglede.

“Bij EUTRACO is duurzaamheid een belangrijke strategische pijler in ons beleid. Dit nieuwe magazijn in Hooglede is daar een perfect voorbeeld van. Met zijn klimaatneutrale ontwerp zetten we volop in op energie-efficiëntie en de reductie van onze ecologische voetafdruk. Voor ons gaat logistieke innovatie hand in hand met verantwoordelijkheid voor het milieu. We zijn er trots op om op deze manier een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst, zowel voor onze sector als voor de maatschappij”, zegt Serge Gregoir, CEO en eigenaar van EUTRACO.

Om het gebouw klimaatneutraal te maken, wordt er geen gasaansluiting gelegd maar in plaats daarvan verwarmd met industriële warmtepompen. Daarnaast voorziet EUTRACO bijna 4MW aan zonnepanelen en zal EUTRACO Eagle Power, de nieuwe energiedivisie van het bedrijf, een batterijsysteem (ESS of Energy Storage System) van circa 2MW installeren.

Op deze manier verzekert EUTRACO zich ervan dat er evenveel energie opgewekt wordt, als de site zelf verbruikt. Tevens komt er een laadplein voor e-trucks met een vermogen van om en bij de 2 MW. Daarmee kunnen een tiental elektrische vrachtwagens structureel opgeladen worden, en dit in de eerste plaats met de eigen stroom.

“We zijn verheugd om met EUTRACO samen te werken aan dit innovatieve project. Het ontwerp en de bouw van een toekomstgericht logistiek centrum sluit perfect aan bij onze visie op duurzame en vooruitstrevende bouwmethoden. We zijn trots dat we voor deze belangrijke logistieke speler een gebouw kunnen realiseren dat klaar is voor de uitdagingen van morgen”, aldus Nickolas Vulsteke, zaakvoerder van VULSTEKE BEDRIJFSGEBOUWEN.

LEES OOK
Postbezorging steeds verder onder druk, PostNL wil overheidssteun

Tot 50 nieuwe banen

Bedoeling is dat EUTRACO en PostNL eind 2025 hun intrek kunnen nemen in het nieuwe gebouw. Dankzij de verschillende bedrijfsactiviteiten op de site zullen er gemakkelijk 30 tot 50 nieuwe banen gecreëerd worden.

“Dat er een nieuw en klimaatneutraal logistiek centrum komt in Hooglede is een troef voor onze gemeente en onderstreept onze ambitie om mee te werken aan duurzame economische groei. Bovendien betekent dit project een belangrijke impuls voor de lokale werkgelegenheid. Samen met EUTRACO zetten we zo een stap naar de toekomst, waarin innovatieve groei en duurzaamheid centraal staan”, aldus Frederik Demeyere, burgemeester van Hooglede.

Strategische uitbreiding in de regio

De site in Hooglede heeft een interessante strategische ligging vlakbij de E403 en niet ver van de Franse grens. Door hier haar activiteiten uit te breiden, versterkt EUTRACO haar positie in de regio. Het bedrijf heeft haar roots in Roeselare, en heeft er intussen drie vestigingen. Naast het nieuwe gebouw in Hooglede, bouwt EUTRACO vandaag ook nog aan een hoogtechnologisch, geautomatiseerd hoogbouwmagazijn in het Krommebeekpark in Roeselare – een investering van 50 miljoen euro.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×