Clicky

donderdag 19 september 2024 - 03:24 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSBedrijfsnieuwsKögel lanceert de Kögel Cool Liteshell koelwagen

Kögel lanceert de Kögel Cool Liteshell koelwagen

BURTENBACH/HANNOVER – Kögel Trailer GmbH een van de toonaangevende trailerfabrikanten in Europa, presenteert dit jaar op de IAA Transportation een wereldprimeur op het gebied van koelwagens. Onder het motto “Innovatie die u verder brengt” presenteert het bedrijf zijn nieuwe koelwagen, de KÖGEL COOL LITESHELL.

De trailer wordt gekenmerkt door een unieke paneeltechnologie, die bijdraagt aan een aanzienlijk verminderd gewicht van het voertuig en die maximale weerstand biedt door een hogere slagvastheid en een lagere gevoeligheid voor reparaties. In overeenstemming met de filosofie van het bedrijf vormen bij de KÖGEL COOL LITESHELL rendabiliteit en duurzaamheid een ideale symbiose.

Besparen op de juiste plaats

De KÖGEL COOL LITESHELL is 700 kg ofwel meer dan 9 procent lichter dan de vorige Kögel-koelwagen, de Kögel Cool. Deze gewichtsvermindering is mogelijk door de combinatie van speciaal vervaardigde panelen voor de zijkanten, het dak en de vloer. Kögel ziet bij de LITESHELL paneeltechnologie af van de gebruikelijke stalen deklaag die een hoog eigen gewicht heeft. De Kögel-panelen bestaan uit gefreesde hardschuimblokken van polyurethaan (PU) en een deklaag van glasvezelmatten met een buitenlaag van thermoplastisch polyurethaan (TPU). Dankzij deze combinatie behoort corrosie aan de opbouw tot het verleden.

Voor de vloer worden dwarsdragers van GVK gebruikt in plaats van de conventionele houten dwarsdragers. Deze zijn stabieler dan hout en hebben een verminderde materiaaldikte, waardoor het schuimvolume met 20 procent toeneemt. Dit verbetert op zijn beurt de isolatie van de totale opbouw, omdat het schuim beter isoleert dan hout. Hierdoor is de productveiligheid tijdens het transport door consistente temperaturen gegarandeerd.

LEES OOK
Serieproductie Mercedes-Benz eActros 600 start in november

Duurzaamheid op de voorgrond

Het vervoer van gekoelde goederen veroorzaakt een aanzienlijke uitstoot van CO₂. Door het lagere leeggewicht van de KÖGEL COOL LITESHELL kan 0,30 liter brandstof per gereden 100 kilometer worden bespaard of kan de uitstoot met 0,8 gram CO₂ per kilometer worden verminderd. Bij gebruik van het grotere laadvermogen en de volledige laadcapaciteit kan elke 32e rit worden bespaard. Dit betekent een kleinere negatieve impact op het milieu. Het gebruik van een KÖGEL COOL LITESHELL betekent dus een grotere actieradius, lager brandstofverbruik en minder uitstoot.

Kosten en baten

De aanschaf- en reparatiekosten van een koelwagen zijn doorgaans hoog. Daarom gaat schade aan een dergelijke trailer vaak gepaard met hoge kosten en langdurige stilstand voor de reparaties. De nieuwe panelen van de KÖGEL COOL LITESHELLS hebben een hogere slagvastheid en stabiliteit dan conventionele panelen, waardoor ze tegen kleinere beschadigingen beschermd zijn. Bepaalde schade ontstaat niet eens, omdat de buitenwand van de koelwagen een doorlopend oppervlak is waarop niets kan kantelen. Eenvoudigere reparaties kunnen snel en eenvoudig in een werkplaats of door experts worden uitgevoerd. De KÖGEL COOL LITESHELL is dus snel weer gebruiksklaar en onderweg.

Samenwerking met technologieleiders

Op de IAA Transportation 2024 toont Kögel bij de COOL LITESHELL-wagen het door BPW en Thermo King samen ontwikkelde systeem AxlePower. Met deze oplossing verandert de trailer in een krachtpatser op het gebied van duurzaamheid. De energie die door BPW’s ePower as wordt gegenereerd tijdens het remmen en rijden met de trailer, wordt tijdelijk opgeslagen in een accu en volautomatisch doorgegeven aan de Thermo King koelunit, zowel tijdens de rit als bij stilstand. Naast de besparing van brandstof en CO₂-uitstoot werkt het systeem bovendien geluidsarm en draagt zo aan het comfort van de bestuurder bij.

LEES OOK
Maxus Motors lanceert de nieuwe eDeliver 5 bedrijfswagen

Toenemende vraag

In veel branches zijn koeltransporten een essentieel onderdeel van de toeleveringsketen. Naast farmaceutische en chemische producten worden vooral levensmiddelen temperatuurgecontroleerd vervoerd. Studies gaan ervan uit dat de wereldwijde e-foodmarkt tot 2031 met gemiddeld ca. 6,5 procent per jaar zal groeien. Alleen al in Duitsland genereert de diepvriesmarkt jaarlijks een omzet van 16 miljard euro, en de trend is stijgend. Niet alleen de groeiende vraag van consumenten, maar ook strengere regelgeving en kwaliteitsnormen met betrekking tot bederfelijke goederen en de toenemende opwarming van de aarde leiden tot een toenemende vraag naar koelwagens.

De KÖGEL COOL LITESHELL is het antwoord op de grote uitdagingen voor klanten in de sector van koeltransport – productveiligheid, duurzaamheid, energie-efficiëntie en kosten-batenoverwegingen. Als koelwagen van de nieuwe generatie biedt hij een economische en betrouwbare, duurzame en hulpbronnenbesparende oplossing.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×