Clicky

donderdag 19 september 2024 - 01:53 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerDuitse politie kan voorlopig overal opduiken voor grenscontrole

Duitse politie kan voorlopig overal opduiken voor grenscontrole

KLEEF/AKEN – De Duitse politie kan de komende zes maanden overal langs de Nederlandse grens opduiken voor de controle van paspoorten. Wie van plan is naar Duitsland te rijden moet er rekening mee houden dat dergelijke controles “op elk tijdstip, op elke weg en elke dag” kunnen voorkomen, zegt woordvoerster Stefanie Gleixner van de Bundespolizei (Duitse federale politiedienst). Over het resultaat van de controles, die maandag om middernacht begonnen, wil de politie voorlopig niets zeggen.

Nederland heeft ruim 560 kilometer aan grens met Duitsland. Maandag stonden bij enkele grote grensovergangen in het noorden en oosten van het land controlefuiken, maar dat zal volgens Gleixner zeker niet dagelijks het geval zijn. “We zullen voornamelijk mobiel en steekproefsgewijs controleren. ” Daarvoor is gekozen voor het “verrassingseffect” en om snel te kunnen handelen als er door de grenscontrole lange files zouden ontstaan. Daarvan was maandag overigens nergens sprake.

De paspoortcontrole treft verkeer dat vanuit Nederland naar Duitsland rijdt. Want de Duitse regering wil met name voorkomen dat terroristen en illegale migranten in Duitsland terechtkomen. Daarom zijn er het komende halfjaar niet alleen langs de Nederlandse grenzen, maar ook langs die van België, Luxemburg, Frankrijk en Denemarken doorlopend controles. Wie zijn paspoort niet kan laten zien mag het land niet in. Overigens, merkt Gleixner op, moet iedereen altijd een paspoort of ID-kaart bij zich hebben.

LEES OOK
Bestelwagen 300 meter vooruit geduwd door trein, bestuurder omgekomen [+foto's]

Volgens Gleixner maken vooral personenauto’s kans op een paspoortcontrole. “We weten dat ongewenste personen voornamelijk op die manier Duitsland binnenkomen. Maar dat betekent nog niet dat vrachtwagens of bestelbusjes nooit aan de beurt zijn. Het kan steeds gebeuren, waar en wanneer dan ook. Op sommige plekken misschien wel dagen achter elkaar.” Het is de bedoeling dat de grenscontroles een halfjaar gaan duren. Of dat ook gebeurt, is volgens Gleixner een beslissing die de Duitse regering moet nemen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×