Clicky

donderdag 19 september 2024 - 01:22 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsDode en vermisten door storm Boris in Tsjechië

Dode en vermisten door storm Boris in Tsjechië

PRAAG – Door de storm Boris is in Tsjechië bij overstromingen iemand om het leven gekomen en worden er nog minstens zeven mensen vermist. Onder de vermisten zijn drie mensen in een auto die in het noordoostelijke gebergte van Hruby Jesenik door een rivier werd meegesleurd.

De Tsjechische premier Petr Fiala noemt de overstromingen in het land “het hoogwater van eens in de honderd jaar”. Hij doelt ermee op eerdere rampzalige overstromingen in het land die een bepaald gebied ongeveer eens per honderd jaar treffen.

Rivieren vooral in de Hruby Jesenik zijn door regens in het weekend in enorme waterstromen veranderd die slachtoffers en grote schade veroorzaken. In de stad Jesenik moesten honderden mensen gered worden met behulp van boten en helikopters. Het centrale plein van de plaats lijkt een meer waar auto’s in drijven. De burgemeester sprak van “een apocalyps”. In Tsjechië moesten zeker 12.000 mensen geëvacueerd worden.

Heel Centraal-Europa worstelt met snel wassend water in beken en rivieren en talrijke overstromingen. In Oostenrijk, Polen, Roemenië en Tsjechië zijn doden gevallen door het noodweer, de meesten, zes slachtoffers, in Roemenië.

LEES OOK
Zwaar noodweer teistert Dubai, veel vluchten geschrapt [+video's]

Ook stijgt het waterpeil in de rivier de Donau. In twee hoofdsteden aan deze rivier, Bratislava (Slowakije) en Boedapest (Hongarije), worden maatregelen genomen om dreigende wateroverlast in te perken. Ondertussen maakt de regio zich maandag op voor meer regen. Naast de overstromingen veroorzaken ook aardverschuivingen veel schade in de regio van Zuid-Polen en Tsjechië tot in het oosten van Roemenië.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×