Clicky

donderdag 19 september 2024 - 00:36 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSBedrijfsnieuwsTata Steel onthult toekomstbestendige decoilinglijn bij Feijen

Tata Steel onthult toekomstbestendige decoilinglijn bij Feijen

MAASTRICHT – Feijen Heavy Gauge Europe, een gespecialiseerd staalservicecentrum en dochteronderneming van Tata Steel Nederland, heeft een state-of-the-art decoilinglijn gelanceerd. Deze investering is een belangrijk onderdeel van Tata Steel’s strategische investeringsprogramma en maakt de volledig geïntegreerde supply chain – van de staalfabriek in IJmuiden tot Feijen – compleet. ​

De nieuwe lijn is ontworpen om te voldoen aan de groeiende vraag naar sterke en slijtvaste staalsoorten, zoals Valast® 450, die onder andere worden gebruikt in sectoren als landbouw, bouwmachines, kranen, zware voertuigen en ‘yellow goods’.

Luisteren naar klanten: Een unieke decoilinglijn afgestemd op marktbehoeften

Tata Steel gaat verder dan alleen staal leveren; het richt zich op het aanbieden van geïntegreerde oplossingen en diensten met toegevoegde waarde die volledig aansluiten op de wensen van de klant. De nieuwe decoilinglijn in Feijen is ontwikkeld met klantfeedback in gedachten en sluit aan bij zowel huidige als toekomstige eisen. Deze klantgerichte aanpak versterkt Tata Steel’s inzet voor een duurzame en geïntegreerde supply chain, wat de samenwerking in diverse industrieën ten goede komt.

“We hebben nauw samengewerkt met onze klanten om hun behoeften en verwachtingen voor zowel producten als diensten beter te begrijpen. Deze inzichten, samen met de expertise van onze leverancier FIMI, hebben een belangrijke rol gespeeld in het ontwerp van de nieuwe lijn,” aldus Jaap Jan Aardenburg, Marketing Manager bij Tata Steel Nederland.

Stig Eriksen, General Manager van Feijen Heavy Gauge Europe, voegt hieraan toe: “Onze nieuwe decoilinglijn is meer dan alleen een investering in nieuwe apparatuur. Het symboliseert de voltooiing van een volledig geïntegreerde supply chain, van staalproductie in IJmuiden tot eindverwerking in Feijen. Hierdoor kunnen wij warmgewalste staalrollen verwerken tot platen die voldoen aan de eisen van de hedendaagse markt.”

 

Een meesterwerk van automatisering en robotica: Speciale kenmerken van de decoilinglijn
​De nieuwe decoilinglijn is uitgerust met de nieuwste technologieën om zowel productiviteit als kwaliteit te verhogen. Het is de krachtigste lijn ooit ontworpen door FIMI en in staat om materialen met een ultrahoge treksterkte te verwerken. De lijn kan coils aan tot 40 ton, met een vloeigrens tot 1600 N/mm², hardheden tot UHSS-kwaliteiten, breedtes tot 2150 mm en diktes tussen 1,5 en 13 mm, met een snelheid tot 40 meter per minuut. De producten die deze lijn levert, kenmerken zich door uitstekende vlakheid en zeer nauwe maattoleranties.

LEES OOK
PVV en NSC: Tata moet vergroening zoveel mogelijk zelf betalen

Automatisering speelt een sleutelrol in de werking van de lijn. Belangrijke functies zijn onder meer automatisch laden, robotondersteund ontstrippen, en automatische dikte- en dimensiemetingen. Drie geavanceerde nivelleermachines zorgen voor volledige automatisering van de coil-invoer, zonder dat fysiek contact nodig is, wat de veiligheid van de operator waarborgt. Het driestaps borstelsysteem met een slim afzuig- en filtermechanisme minimaliseert de uitstoot van deeltjes, wat bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid van de lijn.

De geautomatiseerde meting van de oppervlaktekwaliteit, met behulp van een camera en de technologie voor het stapelen van airbags, zorgen voor optimale precisie met behoud van lage geluidsemissies. De kern van de lijn wordt gevormd door automatisering en robotica, en garandeert productie op hoge snelheid, realtime monitoring en volledige traceerbaarheid van de productlevenscyclus via Industrial IoT-oplossingen. Dit optimaliseert het energieverbruik, verhoogt de efficiëntie en maakt voorspellend onderhoud mogelijk, wat de continuïteit van de processen waarborgt.

De nieuwe decoilinglijn is ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van sectoren zoals landbouw, bouwmachines, kranen en zware voertuigen. Dankzij deze lijn kan Feijen een breed scala aan hoogwaardige staalsoorten produceren die nauwkeurig zijn afgestemd op de specifieke eisen van deze sectoren. Een van de meest gewaardeerde producten bij Tata Steel-klanten is Valast® 450, een zeer slijtvast staal dat bekendstaat om zijn lange levensduur en consistente vlakheid, ideaal voor zware toepassingen zoals mijnbouw en grondverzet. Daarnaast biedt Tata Steel ultrasterke staalsoorten (UHSS), waaronder de Ympress®-serie van S700 tot S1100 en hoger, evenals Boron-Mangaan-staal (MnB5) voor toepassingen in bijvoorbeeld landbouwmachines.

LEES OOK
Fietser ernstig gewond bij ongeval met vrachtwagen bij Tata Steel [+foto's]

Visie op duurzaamheid: Op weg naar CO2-neutraliteit bij Feijen

​In lijn met Tata Steel’s bredere visie op duurzaamheid, heeft Feijen aangekondigd CO2-neutraal te zijn voor Scope 1 en 2 tijdens de officiële opening van de decoillijn op 13 september. Dit onderstreept Tata Steel’s streven om de ecologische voetafdruk te verkleinen en sluit aan bij de langetermijnstrategie om CO2-neutraliteit te bereiken in al haar activiteiten. De nieuwe lijn vormt daarmee de toekomst van staalproductie: geautomatiseerd, duurzaam en perfect geïntegreerd met de staalfabriek in IJmuiden.

“We handelen nu en nemen onze verantwoordelijkheid door nu al een reeks groene staalproducten van onze staalfabriek Tata Steel IJmuiden aan te bieden onder het merk Zeremis en onze distributielocaties CO2-neutraal te maken,” zegt Jaap Jan Aardenburg. “Deze investering maakt deel uit van Tata Steel’s reis naar een groenere toekomst, en we zijn verheugd om aan te kondigen dat het Service Centre Maastricht, waar de Feijen-fabriek onder valt, nu ook CO2-neutraal is in scope 1 en 2. Ons doel is om al onze vestigingen CO2-neutraal te maken tegen 1 april 2025.”

Stig Eriksen voegt hieraan toe: De nieuwe decoilinglijn is een belangrijke investering die ons niet alleen op het gebied van automatisering en kwaliteit aan de top van de industrie plaatst, maar ook onze duurzaamheidsdoelen ondersteunt. Het is een belangrijke stap vooruit om onze activiteiten klaar te maken voor de uitdagingen van morgen.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×