Clicky

woensdag 18 september 2024 - 21:58 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerDoden en chaos door storm in Midden- en Oost-Europa

Doden en chaos door storm in Midden- en Oost-Europa

WENEN – De stortregens van storm Boris, die sinds donderdag Midden- en Oost-Europa teisteren, hebben volgens de autoriteiten in de getroffen landen tot minstens zeven doden geleid. Vele duizenden moesten hun huizen verlaten.

Sinds donderdag zijn delen van Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije getroffen door harde wind en ongewoon zware regenval. Straten zijn overstroomd en hele wijken ondergelopen. Het openbaar vervoer en de elektriciteit zijn op diverse plaatsen stilgelegd.

Eén persoon is verdronken in Polen en een Oostenrijkse brandweerman is overleden bij het bestrijden van overstromingen, meldden de autoriteiten. In Roemenië werd zondag in de zuidoostelijke regio Galati een lichaam gevonden, nadat er eerder vier mensen waren omgekomen. Nog eens vier mensen werden als vermist opgegeven in Tsjechië.

Natuurrampgebied

Ongeveer 1600 mensen zijn geëvacueerd in de zwaar getroffen Poolse regio Klodzko, aan de Pools-Tsjechische grens in het zuidwesten van het land. De Poolse autoriteiten riepen het leger op om brandweerlieden te ondersteunen.

LEES OOK
Frontex ziet op meeste routes forse daling illegale immigratie

In het noordoosten van Oostenrijk zijn de overstromingen dusdanig zorgwekkend dat de regio Neder-Oostenrijk is geclassificeerd als een natuurrampgebied. Een snelweg van West-Oostenrijk naar Wenen was net buiten de hoofdstad afgesloten. Vier van de vijf metrolijnen van Wenen zijn afgesloten omdat de rivier Wien buiten haar oevers dreigt te treden, melden lokale media.

Wegen gesloten

In Polen sloten de autoriteiten de grensovergang Golkowice met Tsjechië nadat een rivier zaterdag buiten haar oevers was getreden. Ook zijn verschillende wegen gesloten. Tussen de steden Prudnik en Nysa rijden voorlopig geen treinen.

In Tsjechië is een dam in het zuiden van het land overstroomd, waardoor steden en dorpen onder water liepen.

Sneeuw

In Oostenrijk werden sommige delen van de regio Tirol bedekt met een laag sneeuw van 1 meter. Dit is uitzonderlijk voor half september. Vorige week liepen de temperaturen er nog op tot 30 graden. Zondagochtend werd het treinverkeer in het oosten van het land stilgelegd.

LEES OOK
Orkaan Beryl opgeschaald naar categorie 5

Naar verwachting houdt de zware regenval tot minstens maandag aan in Tsjechië en Polen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×