Clicky

woensdag 18 september 2024 - 20:05 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerOud-voorzitter EC Juncker kritisch over Duitse grenscontroles

Oud-voorzitter EC Juncker kritisch over Duitse grenscontroles

BERLIJN – Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op de paspoortcontroles die Duitsland vanaf komende maandag tijdelijk wil invoeren bij de Duitse landsgrenzen. Die zijn bedoeld tegen illegale immigratie, maar Juncker zegt dat de controles forenzen tegenwerken en het principe van open grenzen in het Schengengebied kunnen ondermijnen.

De Luxemburgse politicus Juncker, die tussen 2014 en 2019 de voorzitter van de Europese Commissie was, stelt dat controles verder weg van de grenzen minder storend zijn. Dit geldt volgens hem vooral voor de ruim 50.000 mensen die dagelijks de grens met Luxemburg oversteken voor hun werk.

Hij vindt dat controles bij de grens wel nodig zijn tijdens grote evenementen, zoals het EK voetbal in Duitsland eerder dit jaar. Maar hij stelt vraagtekens bij de noodzaak van langdurige controles om immigratie en illegale binnenkomsten tegen te gaan.

De Duitse politie gaf dit weekend meer duidelijkheid over hoe die controles eruitzien. Ze vinden volgens de Bundespolizei steekproefsgewijs plaats tot 30 kilometer van de grenzen. De controles beginnen stipt om middernacht en duren in eerste instantie zes maanden.

LEES OOK
Politie slaat ruit vrachtwagen in om 'levenloze' vrachtwagenchauffeur te helpen
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×