Clicky

woensdag 18 september 2024 - 12:51 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerActievoerders plaatsen tenten op geblokkeerde A12

Actievoerders plaatsen tenten op geblokkeerde A12

DEN HAAG – Geen lange rijen auto’s zaterdagmiddag die Den Haag in of uit rijden via de A12. In plaats van auto’s staan en zitten actievoerders van Extinction Rebellion (XR) op het asfalt.

In het zonnetje is de sfeer goed aan het begin van de middag. Mensen hebben vlaggen, spandoeken en borden meegenomen met teksten als ‘Wij zijn de stem van de natuur’ en ‘Economische groei is het probleem’. In het wit uitgedoste mensen reanimeren op een meegebracht bed de patiënt aarde. Verderop op het asfalt meerdere tenten, van mensen die duidelijk van plan zijn om de nacht door te brengen op het asfalt van de snelweg. De actiegroep had vooraf al aangekondigd dat het protest van zaterdag het meest verstorende zou worden tot nu toe.

Ook op andere manieren is te zien dat betogers niet van plan zijn de snelweg snel te verlaten. Mensen hebben een comfortabele campingstoel meegenomen en proviand. En er klinkt muziek. De sfeer is gemoedelijk. Een enkeling heeft de kinderen meegenomen, en ook loopt er een hond over het asfalt van de snelweg. Sommige betogers lezen op hun gemakje een boek op de vangrails, een ander eet zijn banaan op.

‘Jas en een slaapzak’ mee

Ook de bekende klimaatactivist en auteur Lucas Winnips is van plan lang te blijven. Hij heeft zijn tent opgezet in de tunnelbak van de A12, en is niet van plan weer snel naar huis te gaan. “Ik eis van de regering dat ze per direct stoppen met de 39 tot 46 miljard aan fossiele subsidies die midden in een klimaatcrisis nog steeds worden uitgekeerd aan de grote vervuilers. Dat moet per direct stoppen.” Hij zegt dat hij zich “helemaal” wild is geschrokken toen hij zich ging inlezen in de gevolgen van de klimaatverandering.

Winnips zegt bereid te zijn “heel lang te blijven”. “Vandaar de tent.” Of het een heel comfortabele nacht wordt op het koude asfalt valt te bezien. Zelf heeft hij er genoeg vertrouwen in. “De sfeer bij Exctinction Rebellion is altijd uitstekend. Het kan wat koud worden, dat heb ik er graag voor over. Ik heb een jas en een slaapzak, mocht het nodig zijn.”

Schaarse inzet politie

Enkele betogers haalden rond 13.00 uur onder luid gejuich een deel van de zwarte doeken weg die langs de weg zijn gehangen. De politie houdt een oogje in het zeil, maar is nauwelijks aanwezig. Agenten staken voor een nieuwe vroegpensioenregeling.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Singapore Airlines

Singapore Airlines nieuwe klant van samenwerkingsverband KLM-BCG

AMSTELVEEN - KLM Royal Dutch Airlines (KLM) en Boston Consulting Group (BCG) hebben aangekondigd dat Singapore Airlines gebruik gaat maken van Pathfinder, een van...
×