Clicky

woensdag 18 september 2024 - 06:10 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsLandbouworganisatie vindt mestplan Wiersma 'niet te verdedigen'

Landbouworganisatie vindt mestplan Wiersma ‘niet te verdedigen’

DEN HAAG – Voorzitter van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Ger Koopmans vindt de mestplannen van landbouwminister Femke Wiersma “inhoudelijk niet te verdedigen en procesmatig teleurstellend”. “Met onze sector valt te praten over een uitweg uit de mestcrisis, ook als daar pijnlijke maatregelen voor nodig zijn, maar dan wél in samenhang met nieuw perspectief. Voor de korte termijn is dat perspectief echt keiharde noodzaak, als we willen voorkomen dat honderden boeren bankroet gaan.”

Nederland had in de Europese Unie jarenlang een uitzonderingspositie, waarmee boeren meer mest mochten uitrijden dan agrariërs in andere EU-landen. Brussel wil deze uitzondering afschaffen omdat de waterkwaliteit in Nederland niet zoveel is verbeterd als was beloofd. De boerenbelangenorganisatie ziet in de plannen van Wiersma wel verbeteringen vergeleken met die van het vorige kabinet, maar ze raken branches die al grote stappen zetten in het terugdringen van de mestproductie hard, aldus LTO.

Zo zitten varkenshouders volgens LTO al onder hun mestplafond en heeft de pluimveehouderij überhaupt niet veel invloed op de overschotten. Toch staan in het voorstel van Wiersma plannen om ook hun rechten om dieren te houden in te perken, waarmee zij “op geen enkele manier worden beloond of tegemoetgekomen” voor de bijdragen die zij hebben geleverd. Het pakket bevat maatregelen die de melkveehouderij “in het hart raken”. “Terwijl deze maatregelen niet bijdragen aan perspectief voor de korte termijn, en daarmee aan een uitweg uit de mestcrisis.”

LEES OOK
Mestplannen Wiersma: mestgezant en meer ruimte voor uitrijden

De pluimveesector heeft geen mestprobleem, stelt voorzitter Kees de Jong van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij. “De sector heeft de afzet van pluimveemest al jaren geleden goed geregeld. Met deze maatregelen wordt geen verbetering van de waterkwaliteit gerealiseerd. Op deze wijze wordt een sector die vooroploopt afgestraft.”

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) zegt “zwaar teleurgesteld” te zijn. “Afroming van varkensrechten is bizar. We hebben als sector in 2002 al te maken gehad met een verplichte korting, zijn als sector al flink gekrompen en we krimpen de komende tijd verder doordat vooral varkenshouders ingetekend hebben voor de beëindigingsregelingen”, aldus voorzitter Linda Verriet.

De mestproductie door de varkenshouderij ligt volgens haar al jaren onder de plafonds voor die deelsector. “En dat blijft zo”, voegt ze daaraan toe.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Air France schort vluchten naar Tel Aviv en Beiroet weer op

PARIJS - Air France heeft zijn vluchten naar Tel Aviv (Israël) en Beiroet (Libanon) tot en met in ieder geval donderdag geannuleerd. Dat heeft...
×