Clicky

woensdag 18 september 2024 - 06:00 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsMestplannen Wiersma: mestgezant en meer ruimte voor uitrijden

Mestplannen Wiersma: mestgezant en meer ruimte voor uitrijden

DEN HAAG – Het kabinet wil een speciaal mestgezant om de exportmarkt te bevorderen, en bufferstroken naast natuurgebieden moeten kleiner worden zodat boeren meer ruimte hebben om mest uit te rijden. Het zijn enkele van de maatregelen die landbouwminister Femke Wiersma wil inzetten om de mestcrisis tegen te gaan. Eerder lekten al andere maatregelen uit.

Zo werd via De Telegraaf bekend dat er meer dierrechten worden afgeroomd bij verhandeling daarvan. Nu nog geldt daar een percentage van 10 procent voor, maar dat wordt 30 procent voor melkveehouders, 25 procent voor varkenshouders en 15 procent voor pluimveeboeren. Pluimveehouders reageerden donderdag al woedend en dreigden met rechtszaken. Eind dit jaar wordt gekeken of de percentages redelijk zijn.

Het kabinet hoopt vooral op beweging uit Brussel. Daar wil het kabinet de uitzonderingspositie, de zogeheten derogatie, terugkrijgen. Ook moet de Nitraatrichtlijn worden aangepast, zodat er genoeg mest mag worden geproduceerd.

Vrijwillige uitkoopregeling

Daarnaast wil Wiersma met een vrijwillige uitkoopregeling komen. Die moet eind 2026 worden opengesteld. Ook komt er subsidie voor boeren die mest willen verwerken voor export.

LEES OOK
Melkboer raakt een derde inkomen kwijt door nieuwe mestregels

Het pakket van Wiersma lijkt in grote mate op dat van haar voorganger Piet Adema. De Raad van State was niet overtuigd dat zijn plannen ver genoeg gingen om de mestcrisis aan te pakken. Ook is het nog maar de vraag hoe welwillend Brussel is om Nederland tegemoet te komen, erkende Wiersma eerder zelf: “dat is geen appeltje-eitje”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Air France schort vluchten naar Tel Aviv en Beiroet weer op

PARIJS - Air France heeft zijn vluchten naar Tel Aviv (Israël) en Beiroet (Libanon) tot en met in ieder geval donderdag geannuleerd. Dat heeft...
×