Clicky

woensdag 18 september 2024 - 05:00 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerMaandag drukte verwacht op wegen bij de grens vanwege Duitse grenscontroles

Maandag drukte verwacht op wegen bij de grens vanwege Duitse grenscontroles

DEN HAAG – Het kan maandag druk zijn op wegen richting Duitsland, verwacht de ANWB. Vanaf die dag voert Duitsland grenscontroles in om terroristen en illegale migranten te kunnen weren, zo maakte het land eerder bekend.

Rond het EK voetbal afgelopen zomer voerde Duitsland ook al controles uit aan de grenzen, waaronder die met Nederland. Op basis van de ervaring toen verwacht de ANWB komende maandag drukte op belangrijke verkeersaders. “Het leidde toen tot files van een half uur tot drie kwartier. Dat kan zich straks ook weer gaan voordoen”, aldus een woordvoerder van de verkeersinformatiedienst.

Hij noemt de A12 Arnhem richting Oberhausen, de A67 Venlo richting Duisburg en de A76 bij Heerlen als grensovergangen waar de meeste drukte verwacht wordt. “Dat zijn snelwegen waar zowel veel personenverkeer als vrachtverkeer overheen gaat.” De ANWB raadt weggebruikers aan de actuele verkeerssituatie maandag goed in de gaten te houden.

Een andere woordvoerder bij de ANWB zegt dat de controles die Duitsland uitvoert steekproefsgewijs zullen zijn. Hij waarschuwt reizigers dat een rijbewijs tonen niet afdoende is. “Jezelf identificeren kan in Nederland met je rijbewijs, maar dat document geldt daarvoor niet in Duitsland. Dus je moet echt een paspoort of een ID-kaart kunnen laten zien.”

LEES OOK
Twee wagons van trein ontspoord in Duitse Baden-Württemberg door aardverschuiving

De extra grenscontroles volgen op het opgelaaide immigratiedebat in Duitsland na de dodelijke mesaanval van een Syrische asielzoeker in de stad Solingen.

De Nederlands-Duitse organisatie EUREGIO betreurt de stap, zegt voorzitter Joris Bengevoord. Daarbij benadrukt hij wel dat soms meer grenscontroles nodig kunnen zijn, “daar is begrip voor”. Grenscontroles aan de Nederlands-Duitse grens hebben volgens hem voor mensen die in de grensregio wonen een enorme impact. Hij spreekt van een “grote belasting” voor mensen die dagelijks de grens passeren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om ongeveer 10.000 inwoners van Nederland die werken in Duitsland, en circa 43.000 die in Duitsland wonen en in Nederland werken.

De impact kan ook groot zijn voor de transport- en logistieksector, denkt EUREGIO. Duitsland is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) waarschuwde eerder vrijdag voor economische schade door de plotselinge herinvoering van de grenscontroles en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zei eerder al grote zorgen te hebben erover. Ook burgemeester Roel Wever van Heerlen is bezorgd over de “impact voor duizenden mensen die dagelijks de grens over moeten”, zei hij deze week.

LEES OOK
Faber verwelkomt Duitse grenscontroles, maar wil hinder bespreken
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Air France schort vluchten naar Tel Aviv en Beiroet weer op

PARIJS - Air France heeft zijn vluchten naar Tel Aviv (Israël) en Beiroet (Libanon) tot en met in ieder geval donderdag geannuleerd. Dat heeft...
×