Clicky

woensdag 18 september 2024 - 05:04 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsMinister kijkt of aanpak van eerwraak en femicide nog volstaat

Minister kijkt of aanpak van eerwraak en femicide nog volstaat

DEN HAAG – Justitieminister David van Weel gaat nog eens kijken naar het beleid om vrouwenmoord en eergerelateerd geweld tegen te gaan, zegt hij vrijdag desgevraagd. Net als de politie heeft hij zorgen over de stijging van het aantal geweldszaken waarbij sprake is van eerwraak.

De politie constateert dat dit fors toeneemt. Juist vrijdag begint een rechtszaak tegen twee broers die ervan worden verdacht dat zij hun zus uit Joure hebben omgebracht, mogelijk om “de eer van de familie” te redden.

De slachtoffers van eergerelateerd geweld zijn vaak vrouwen die zich niet zouden houden aan de culturele gewoonten die gebruikelijk zijn in het land van herkomst zoals Syrië, Turkije en Afghanistan. Volgens Van Weel neemt “het aantal mensen dat dit soort delicten acceptabel vindt helaas toe”. De politie bepleit meer aandacht voor het probleem tijdens de inburgering van nieuwkomers in Nederland. Van Weel is het daarmee eens.

Het is volgens Van Weel belangrijk dat iedereen in Nederland zijn of haar eigen keuzes maakt en leven leidt. “Dat is in sommige landen, in bepaalde culturen, bepaalde religies, niet vanzelfsprekend. Maar dat moeten we wel meegeven”, aldus Van Weel. Hij zal dit aankaarten bij zijn collega in het kabinet die over inburgering gaat.

LEES OOK
Minister: aanslag Solingen past ook bij dreigingsbeeld Nederland

Eerder dit jaar kwam het vorige kabinet met een programma om geweld tegen vrouwen aan te pakken. Daar was kritiek op omdat het niet ging om nieuwe maatregelen tegen femicide. Van Weel zegt nu dat hij “er zeker naar gaat kijken”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Air France schort vluchten naar Tel Aviv en Beiroet weer op

PARIJS - Air France heeft zijn vluchten naar Tel Aviv (Israël) en Beiroet (Libanon) tot en met in ieder geval donderdag geannuleerd. Dat heeft...
×