Clicky

woensdag 18 september 2024 - 05:07 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsLandbouwminister Wiersma: geen gedwongen krimp in mestplannen

Landbouwminister Wiersma: geen gedwongen krimp in mestplannen

DEN HAAG – Het kabinet gaat boeren niet dwingen om dieren van de hand te doen, om de dreigende mestcrisis het hoofd te bieden. Dat verzekert landbouwminister Femke Wiersma, die de plannen vrijdagmiddag presenteert. Zij spreekt van een “gebalanceerd pakket”, maar het is nog de vraag of haar maatregelen genoeg zullen helpen.

Donderdag lekte via De Telegraaf uit dat het kabinet dierrechten wil gaan afromen bij verkoop van dierenrechten. Dat kan onder meer voorkomen bij verkoop van een bedrijf. Zo krimpt de veestapel en daalt de mestproductie. Volgens De Telegraaf komt Wiersma met een plan dat minder ver gaat dan dat van haar voorganger Piet Adema, die ook aan maatregelen werkte. De Raad van State waarschuwde al dat Adema’s plan niet ver genoeg gaat.

Een mestcrisis dreigt, omdat boeren minder mest mogen uitrijden op hun land. Nederland mocht meer mest uitrijden dan andere EU-lidstaten, maar die zogeheten derogatie wordt afgebouwd omdat het Nederlandse water te vies is. Boeren die met te veel mest zitten, moeten dat laten afvoeren en verwerken. Dat kost zo veel geld dat veel boeren naar verwachting failliet zullen gaan.

LEES OOK
Schipholplannen in regeerakkoord vallen slecht bij omwonenden

BBB-leider Caroline van der Plas, partijgenoot van Wiersma, dreigde donderdag de politiek te verlaten als er sprake is van gedwongen krimp. Ook voor Wiersma is dat een “principieel punt”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Air France schort vluchten naar Tel Aviv en Beiroet weer op

PARIJS - Air France heeft zijn vluchten naar Tel Aviv (Israël) en Beiroet (Libanon) tot en met in ieder geval donderdag geannuleerd. Dat heeft...
×