Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 23:16 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsBBB 'baalt' van krimp veestapel, legt schuld bij vorige ministers

BBB ‘baalt’ van krimp veestapel, legt schuld bij vorige ministers

DEN HAAG – BBB “baalt ervan” dat haar eigen minister Femke Wiersma (Landbouw) zich genoodzaakt ziet het mes te zetten in de veestapel, een maatregel die de partij zegt uit de krant te hebben moeten vernemen. Partijleider Caroline van der Plas verwijt Wiersma niets. Zij moet slechts “de scherven oppakken” van het slechte beleid van haar voorgangers, stelt zij in een verklaring.

Volgens een bericht in De Telegraaf is Wiersma van plan dierrechten te gaan afromen wanneer een veehouderij buiten de eigen familie wordt verkocht. Dat betekent dat er de komende jaren automatisch minder koeien, varkens en kippen komen. Hiermee wordt volgens van der Plas wel voorkomen dat boeren individueel gedwongen worden te snijden in het aantal dieren op hun bedrijf.

Afroming was ook al voorzien in de plannen van de voorganger van Wiersma, Piet Adema. BBB had dit willen voorkomen, en zegt dat het nu wel op minder grote schaal gaat gebeuren. “Maar voor iedereen die hiermee te maken krijgt, is dat een schrale troost”, zegt Van der Plas.

LEES OOK
Rekeningrijden lijkt kansloos onder nieuwe coalitie

In het plan van Adema stonden ook andere maatregelen, zoals een maximum aantal koeien per hectare weiland. Daar is de BBB nog steeds fel tegen, zegt Van der Plas. Zij bepleit meer opslag van mest en vindt het goed als de bufferstroken rondom natuurgebieden kleiner worden.

De Raad van State, de belangrijkste juridische adviseur van het kabinet, oordeelde eerder al dat de plannen van Adema lang niet genoeg zijn om de mestcrisis tegen te gaan. Tegelijkertijd ziet het ernaar uit dat Wiersma’s plannen minder ver gaan dan die van haar voorganger. Boeren zullen hun mest tegen hoge kosten moeten afvoeren naar verwerkers als de crisis niet voldoende wordt opgelost. Voor veel boeren zal dat faillissement betekenen.

De mestcrisis is ontstaan doordat een uitzondering voor Nederland op het uitrijden van mest, de zogeheten ‘derogatie’, is ingetrokken door Brussel. Door de vele mest was het Nederlandse water er te slecht aan toe om die uitzondering te houden. Wiersma en Van der Plas houden vol dat Nederland moet lobbyen om de derogatie terug te krijgen, maar het is nog maar zeer de vraag of dat zal lukken.

LEES OOK
Landbouwminister Wiersma: kunnen niet iedereen tevreden stellen
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Air France schort vluchten naar Tel Aviv en Beiroet weer op

PARIJS - Air France heeft zijn vluchten naar Tel Aviv (Israël) en Beiroet (Libanon) tot en met in ieder geval donderdag geannuleerd. Dat heeft...
×