Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 22:28 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsNSC'er: 'geen Gronings gas meer' geldt ook voor kleinere velden

NSC’er: ‘geen Gronings gas meer’ geldt ook voor kleinere velden

DEN HAAG – Als het aan coalitiepartij NSC ligt stopt de gaswinning in Groningen helemaal, ook uit de kleinere velden die in de provincie liggen. Dat zegt Tweede Kamerlid Daniëlle Jansen in een debat over de Staat van Groningen, een jaarlijks rapport dat beschrijft hoe het gaat met het beloofde herstel voor de provincie na de decennialange gaswinning.

In het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB staat de zin: “geen Gronings gas meer”. Over de interpretatie van deze belofte ontstond vorige week onduidelijkheid toen minister Sophie Hermans, die mijnbouw in haar portefeuille heeft, zei dat dit alleen het Groningenveld zou betreffen. Maar die afbakening leest Jansen er niet in, zegt zij.

Het Groningenveld werd afgelopen voorjaar definitief gesloten. Maar er wordt nog wel gas gewonnen uit kleinere velden in de provincie, bijvoorbeeld bij Warffum. De vergunning voor dat veld loopt eind dit jaar af, maar gasbedrijf NAM heeft een verlenging met acht jaar aangevraagd waar het kabinet nog geen besluit over heeft genomen. Oppositiepartijen als SP, GroenLinks-PvdA, D66 en ChristenUnie willen dat de minister het verzoek afwijst.

LEES OOK
Stroomstoring treft deel van treinverkeer rond Groningen

Jansen wil niet expliciet toezeggen dat zij het voorstel waar de oppositie mee komt, zal steunen. Maar: “als in het hoofdlijnenakkoord staat: geen Gronings gas meer, dan interpreteer ik dat ook als: geen Gronings gas meer.”

Coalitiepartners PVV en VVD leggen “geen Gronings gas meer” evenwel anders uit. Zij stellen dat daarmee wel degelijk alleen het Groningenveld wordt bedoeld. VVD’er Peter de Groot wil dan ook geen toezeggingen doen over de winning bij Warffum, anders dan dat die wat hem betreft alleen door kan gaan “als het veilig kan en met de hand aan de kraan”.

Ondanks een oproep vanuit de oppositie is Hermans niet bij het debat aanwezig. Namens het kabinet is alleen staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen) erbij. D66’er Mpanzu Bamenga noemt dat “beschamend”, gezien de grote zorgen die in Groningen leven over mogelijke nieuwe gaswinningsvergunningen. “De minister had hier gewoon moeten zijn.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bedrijven in Rotterdamse haven willen niet dat kabinet doorslaat met migratie

ROTTERDAM - Bedrijven in de Rotterdamse haven roepen het kabinet op om de aanpak van de arbeidsmigratie niet te laten doorslaan. "Naast het aanboren...
×