Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 21:53 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsSteeds meer nepagenten: dit jaar 167 arrestaties en 700 aangiftes

Steeds meer nepagenten: dit jaar 167 arrestaties en 700 aangiftes

DEN HAAG – De politie heeft dit jaar tot nu toe 167 mensen aangehouden die ervan worden verdacht anderen te hebben opgelicht door zich voor te doen als agent. Dat zijn er nu al meer dan in heel vorig jaar, toen in totaal 132 mensen voor dit type misdrijf werden aangehouden, laat een woordvoerster van de politie weten. Ze verwacht dat de komende periode nog meer arrestaties zullen worden verricht, omdat veel onderzoeken nog lopen.

Vooral de laatste drie maanden is het aantal incidenten met nepagenten sterk toegenomen. Er zijn dit jaar al zevenhonderd aangiftes binnengekomen over dit soort zaken. Vooral de eenheden Den Haag, Oost-Brabant en Oost-Nederland kregen ermee te maken. Alleen bij de eenheid Amsterdam is het aantal meldingen niet gestegen, meldt de politie donderdag.

De politie vraagt al langer aandacht voor de toename van het aantal oplichtingsincidenten met nepagenten. Waar er vorig jaar zo’n vierhonderd incidenten waren, zijn dit jaar al 3400 gevallen bekend. Vorige maand sprak de politie in Opsporing Verzocht nog van 2400 meldingen. Een woordvoerster van de politie licht toe dat het verschil te maken heeft met “na-ijleffecten en registratie-effecten”. Soms melden mensen een incident bijvoorbeeld pas veel later dan het is gebeurd.

LEES OOK
Vrachtwagen in beslag genomen bij grote controle in Enschede [+video]

Mensen die zich eraan schuldig maken, doen zich in babbeltrucs voor als bijvoorbeeld wijkagent. Ze bellen vaak oudere mensen op om te vertellen dat er in hun buurt een inbraak is geweest en dat ze vrezen voor nieuwe inbraken. De nepagent biedt het slachtoffer vervolgens aan om eventuele kostbaarheden veilig te bewaren. Als het slachtoffer dat aanbod accepteert, komt de nepagent aan de deur, soms in kleding die lijkt op een politie-uniform en met een nagemaakte politiepas.

“Slachtoffers hebben vaak snel door dat er iets niet klopt”, zegt Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Senioren en Veiligheid van de politie. “Maar de criminelen zetten mensen onder druk om snel te handelen. Vaak hebben ze persoonlijke informatie over mensen zoals namen en rekeningnummers van hun kinderen. Dat wekt vertrouwen. Deze criminelen zetten slachtoffers heel gewiekst onder druk.”

Soms schamen slachtoffers zich dat ze in de val van nepagenten zijn getrapt, aldus Van der Velden Walda. Hij benadrukt dat het altijd goed is om aangifte te doen van wat hij een “laffe oplichtingspraktijk” noemt, ook als er niets is buitgemaakt.

LEES OOK
Duitse ambassade: samenwerking met Nederland bij grenscontroles
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bedrijven in Rotterdamse haven willen niet dat kabinet doorslaat met migratie

ROTTERDAM - Bedrijven in de Rotterdamse haven roepen het kabinet op om de aanpak van de arbeidsmigratie niet te laten doorslaan. "Naast het aanboren...
×