Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 19:56 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsLitouwen wil dat NAVO Russische drones neerhaalt in luchtruim

Litouwen wil dat NAVO Russische drones neerhaalt in luchtruim

VILNIUS – Vliegtuigen van NAVO-landen die gestationeerd zijn in de Baltische staten, moeten toestemming krijgen om Russische drones neer te halen als die in NAVO-luchtruim vliegen, heeft de Litouwse minister van Defensie Laurynas Kasciunas gezegd.

Op dit moment patrouilleren vliegtuigen van verschillende NAVO-landen wel in het luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen, maar schieten ze geen drones neer. “Maar NAVO-vliegtuigen moeten indien nodig ook drones vernietigen”, zei Kasciunas in een gesprek met journalisten. De Baltische staten beschikken zelf niet over moderne gevechtsvliegtuigen.

De uitspraak volgt nadat het voorbije weekend een drone was neergestort in Letland, een buurland van Litouwen. Volgens het Letse leger ging het om een Russische drone van Iraanse makelij. Ook in het Roemeense luchtruim werden in het weekend Russische drones waargenomen die op weg waren naar het westen van Oekraïne.

Eerder had ook al de Letse president Edgars Rinkevics aangegeven dat zijn land nadenkt over hoe het moet omgaan met Russische drones boven haar grondgebied. “We roepen op om geallieerde luchtgevechtsvliegtuigen onmiddellijk in te zetten wanneer een dergelijke drone onze grenzen nadert”, zei hij.

LEES OOK
Zelensky hoopt op miljarden voor wederopbouw Oekraïne
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

RAI Vereniging kritisch over kabinetsplannen

AMSTERDAM - De branchevereniging vindt de Prinsjesdag-plannen en het nieuwe regeerprogramma tekortschieten. Op mobiliteitsgebied is het op alle fronten teleurstellend: zowel qua betaalbaarheid, duurzaamheid,...
×