Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 19:58 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsInflatie VS gedaald tot 2,5 procent, laagste niveau sinds 2021

Inflatie VS gedaald tot 2,5 procent, laagste niveau sinds 2021

WASHINGTON – De inflatie in de Verenigde Staten is in augustus gedaald tot 2,5 procent op jaarbasis. Dit is het laagste niveau sinds februari 2021. Daarmee is de kans groter dat de Federal Reserve volgende week de rente voor het eerst in jaren verlaagt om de economie van het land te steunen.

Het inflatiecijfer is iets lager dan sommige economen hadden verwacht. Het meevallende cijfer is voor de Fed mogelijk een reden om de rente met meer dan een kwart procentpunt te verlagen.

Vorige maand waren beleggers op de aandelenmarkten nog bang voor een recessie in de VS. Ze vreesden dat de Fed mogelijk te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente. Die angst leidde toen tot een grote verkoopgolf op de wereldwijde aandelenbeurzen. Zwakke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en de industrie hadden die angst aangewakkerd.

Renteverlaging

In juli lagen de consumentenprijzen nog 2,9 procent hoger dan in die maand een jaar eerder.

LEES OOK
VS onderbraken levering munitie aan Israël om 'zorgen' over Rafah

Een ander inflatiecijfer, waarin de schommelende prijzen voor voedsel en energie niet zijn meegenomen, kwam in augustus uit op 3,2 procent. De Amerikaanse centrale bank ziet juist liever dat de inflatie richting de 2 procent beweegt voordat beleidsmakers de rente willen verlagen.

Eurozone

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt donderdag bekend of de rente in de eurozone opnieuw omlaaggaat. De ECB deed dit in juni voor het eerst sinds 2019. Kenners verwachten dat de Europese beleidsmakers de leenkosten donderdag opnieuw verlagen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

RAI Vereniging kritisch over kabinetsplannen

AMSTERDAM - De branchevereniging vindt de Prinsjesdag-plannen en het nieuwe regeerprogramma tekortschieten. Op mobiliteitsgebied is het op alle fronten teleurstellend: zowel qua betaalbaarheid, duurzaamheid,...
×