Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 17:37 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSCriminaliteitDouane ziet voorlopig af van aankoop containerscanners

Douane ziet voorlopig af van aankoop containerscanners

DEN HAAG – De douane ziet voorlopig af van de aankoop van vijf mobiele scanners waarmee drugs kunnen worden opgespoord in containers. De aanbesteding die daarvoor al liep, is ingetrokken. Dat meldt verantwoordelijk staatssecretaris Nora Achahbar aan de Tweede Kamer.

De douane besloot dit voorjaar de keuze in deze aanbesteding voor zich uit te schuiven, omdat er zorgen waren over de veiligheid van de scanners. Een belangrijke Chinese producent die wel eens goede kans zou kunnen maken de opdracht binnen te halen, ligt onder vuur in verband met mogelijke overheidsbemoeienis.

Inmiddels verwacht de douane meer dan vijf van deze scanners te gaan aanschaffen. “Omdat de lopende aanbesteding daardoor wezenlijk wordt gewijzigd, is besloten dat de aanbesteding niet wordt voortgezet”, schrijft Achahbar.

Nederland zou voor de aanschaf van de scanners een EU-subsidie ontvangen van 12 miljoen euro, op voorwaarde dat de apparaten uiterlijk in juni volgend jaar in gebruik zouden worden genomen. De douane is hierover in gesprek met de Europese Commissie, die volgens Achahbar “begrip heeft getoond” voor de ontstane situatie.

LEES OOK
Rouwstoet Def Rhymz start maandag om 12.00 uur in Rotterdam
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

RAI Vereniging kritisch over kabinetsplannen

AMSTERDAM - De branchevereniging vindt de Prinsjesdag-plannen en het nieuwe regeerprogramma tekortschieten. Op mobiliteitsgebied is het op alle fronten teleurstellend: zowel qua betaalbaarheid, duurzaamheid,...
×