Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 17:40 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSWerk & InkomenDeelstaatpremier: Volkswagen moet snel in gesprek met personeel

Deelstaatpremier: Volkswagen moet snel in gesprek met personeel

EMDEN – Volkswagen moet snel in gesprek gaan met werknemers, nu ontslagen en sluitingen van fabrieken in Duitsland dreigen bij de autofabrikant. Premier Stephan Weil van de deelstaat Nedersaksen heeft daarop aangedrongen tijdens een bezoek aan een Volkswagen-fabriek in Emden. Weil sprak daar onder meer met vertegenwoordigers van de ondernemingsraad en vakbond IG Metall.

Volkswagen maakte begin vorige week bekend te overwegen om voor het eerst fabrieken in Duitsland te sluiten als gevolg van overcapaciteit door een zwakkere autoverkoop in Europa. Die plannen en de dreiging van grootschalig banenverlies hebben tot grote onvrede geleid bij het personeel. De vakbondsleiders hebben gezworen fel te strijden tegen eventuele fabriekssluitingen of ingrijpende inkrimpingen van het personeelsbestand bij het bedrijf.

“Je kunt duidelijk merken dat de gebeurtenissen sinds begin vorige week tot grote bezorgdheid hebben geleid bij Volkswagen”, zegt Weil na zijn gesprekken. Volgens hem moeten het management van het bedrijf in samenspraak met het personeel tot oplossingen komen om Volkswagen internationaal concurrerend te houden. “Tot nu toe is het altijd mogelijk geweest om gezamenlijke resultaten te bereiken tussen de raad van bestuur en de werknemers en ik zie niet in waarom het deze keer niet mogelijk zou zijn.”

LEES OOK
Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

In Nedersaksen bevinden zich onder meer het hoofdkantoor van Volkswagen en enkele grote fabrieken. Bovendien heeft de deelstaat een flink minderheidsbelang in het autoconcern. De fabriek in Emden biedt werk aan ongeveer 8000 mensen en is daarmee een van de grootste industriële werkgevers in de regio.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

RAI Vereniging kritisch over kabinetsplannen

AMSTERDAM - De branchevereniging vindt de Prinsjesdag-plannen en het nieuwe regeerprogramma tekortschieten. Op mobiliteitsgebied is het op alle fronten teleurstellend: zowel qua betaalbaarheid, duurzaamheid,...
×