Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 16:44 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsAangepast vaccinatieschema moet kinderen nog beter beschermen

Aangepast vaccinatieschema moet kinderen nog beter beschermen

BILTHOVEN – Gezondheidsinstanties zijn druk bezig met het aanpassen van het Rijksvaccinatieprogramma. In 2025 veranderen vier vaccinatiemomenten. Door te schuiven in het schema moeten kinderen een nog betere bescherming krijgen tegen besmettelijke infectieziekten, legt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit.

Samen met de jeugdgezondheidszorg is het instituut alle veranderingen aan het voorbereiden. Daar hoort ook bij dat de eerste ouders vanaf volgende week worden geïnformeerd over het aangepaste schema, bevestigt het RIVM na berichtgeving in het AD. “Je hoeft als ouder zelf niks te doen, je krijgt vanzelf de uitnodiging voor de vaccinaties”, benadrukt een woordvoerder van het RIVM.

Door vier prikken op een ander moment te geven dan de afgelopen jaren, is de verwachting dat kinderen bijvoorbeeld beter beschermd zijn tegen mazelen en langer beschermd zijn tegen kinkhoest, difterie en tetanus.

BMR-prik

Een flinke verschuiving is er bij de tweede BMR-prik (bof, mazelen, rodehond). Die werd tot nog toe met negen jaar gegeven, maar gaat naar drie jaar. De prik tegen difterie, kinkhoest en tetanus komt in het nieuwe schema juist een jaar later, met vijf jaar in plaats van vier. Ook zit in deze prik geen poliovaccin meer, want volgens voortschrijdend wetenschappelijk inzicht is dat op deze leeftijd niet nodig. Kinderen krijgen wel als ze veertien zijn weer een vaccinatie tegen polio. Die zit in een prik met vaccins tegen difterie en tetanus.

LEES OOK
Twee kinderen zwaargewond bij ongeluk tussen fatbike en auto in Breda

Met negen jaar worden in het nieuwe schema geen vaccinaties meer gepland. Een andere kleine aanpassing is dat vaccinaties voor baby’s iets opschuiven. De vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilus influenzae type b, hepatitis B en pneumokokken krijgen ze voortaan met twaalf maanden, in plaats van elf.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe Volvo FH Aero Electric voor JGT

HOOGVLIET - De Jong-Grauss Transport (JGT) heeft een order getekend voor een Volvo FH Aero Electric 4x2-trekker. Het bedrijf gaat de elektrische truck inzetten...
×