Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 16:43 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsSpaanse premier wil compromis in ruzie om Chinese stekkerauto's

Spaanse premier wil compromis in ruzie om Chinese stekkerauto’s

KUNSHAN – Een handelsoorlog tussen China en de Europese Unie is onnodig, vindt de Spaanse premier Pedro Sánchez. De twee mogendheden zouden een compromis moeten sluiten rond verhoogde importtarieven voor Chinese elektrische auto’s die de EU binnenkomen.

“Om eerlijk te zijn, we moeten onze positie heroverwegen. Wij allemaal. Niet alleen de lidstaten, maar ook de commissie”, verwees hij naar de Europese Commissie. “We willen niet nog een oorlog, in dit geval een handelsoorlog. Ik vind dat we bruggen moeten bouwen en een compromis tussen China en de Europese Commissie moeten vinden”, zei hij op een evenement in de Chinese stad Kunshan, in de buurt van Shanghai.

De Europese Commissie heeft voorlopige invoerheffingen ingesteld op Chinese stekkerauto’s die kunnen oplopen tot tientallen procenten. Die zijn volgens Brussel nodig omdat autofabrikanten in China worden geholpen met forse overheidssubsidies, waardoor ze een oneerlijk concurrentievoordeel zouden hebben. Het Aziatische land denkt aan tegenmaatregelen. Zo zinspeelden staatsmedia op strafheffingen op varkensvlees, zuivelproducten en sterkedrank uit Europa.

LEES OOK
ASML-baas kritisch over VS-druk om export naar China te beperken

Dialoog en samenwerking

Tegen die achtergrond sprak Sánchez ook met de Chinese president Xi Jinping. De Spaanse regeringsleider riep tijdens zijn bezoek ook op tot dialoog en samenwerking.

Beijing en Brussel overleggen nog altijd over de heffingen voor elektrische auto’s. Als China niet bereid is overheidssubsidies te verlagen worden de importheffingen voor vijf jaar van kracht.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe Volvo FH Aero Electric voor JGT

HOOGVLIET - De Jong-Grauss Transport (JGT) heeft een order getekend voor een Volvo FH Aero Electric 4x2-trekker. Het bedrijf gaat de elektrische truck inzetten...
×