Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 16:51 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerXR breidt A12-blokkade uit, wil ook overnachten in tunnelbak

XR breidt A12-blokkade uit, wil ook overnachten in tunnelbak

DEN HAAG – Extinction Rebellion (XR) wil aanstaande zaterdag een groter deel van de A12 in Den Haag blokkeren dan de klimaatactiegroep tot nu toe heeft gedaan. Het is de bedoeling dat tientallen activisten tenten en slaapspullen meenemen om te overnachten in de tunnelbak van de weg. Eerder blokkeerde XR met name het laatste deel van de A12, ter hoogte van het Haagse Malieveld.

Eind vorige maand kondigde de politie aan dat ze zaterdag niet zal ingrijpen bij de aangekondigde A12-blokkade, als onderdeel van politieacties rond het vroegpensioen. Volgens XR laat het besluit van politiemensen om juist de A12-blokkade ongemoeid te laten zien dat “men zelf ook beseft dat de gebruikelijke grootscheepse politie-inzet disproportioneel en overbodig is”. Tegelijkertijd benadrukt de actiegroep dat demonstranten wel “recht hebben op bescherming”.

XR heeft de Utrechtsebaan, zoals dit stuk weg ook wordt genoemd, al enkele tientallen keren geblokkeerd sinds 2022. Volgens de klimaatactivisten moet deze blokkade “de meest verstorende tot nu toe” worden. “De ernst van de klimaat- en ecologische crisis rechtvaardigt de extra overlast”, stellen ze.

LEES OOK
Klimaatactivisten bekladden ministerie met verf, twee aanhoudingen

Programma

Tijdens de demonstratie komen onder meer sprekers aan het woord van de Britse tak van XR en van de Duits-Oostenrijkse actiegroep Letzte Generation. Punkband Hang Youth gaat ook optreden, zo is het plan. Verder staat een “alternatieve troonrede” op het programma.

Zoals elke keer eist XR tijdens de blokkade dat de overheid miljarden aan fiscale voordelen voor de fossiele industrie per direct stopzet. Het lijkt niet erg waarschijnlijk dat de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB die eis gaat inwilligen. In hun hoofdlijnenakkoord staat alleen dat fossiele subsidies voor de energievoorziening “in Europees verband” afgebouwd moeten worden. Verder dan de rest van de EU wil de coalitie sowieso niet gaan met klimaatbeleid.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe Volvo FH Aero Electric voor JGT

HOOGVLIET - De Jong-Grauss Transport (JGT) heeft een order getekend voor een Volvo FH Aero Electric 4x2-trekker. Het bedrijf gaat de elektrische truck inzetten...
×