Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 16:45 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSSpoorvervoerNS start dienstregeling op na ov-staking, lang niet alles rijdt

NS start dienstregeling op na ov-staking, lang niet alles rijdt

UTRECHT – De landelijke ov-staking is sinds 08.00 uur voorbij, maar het duurt nog even voordat alle treinen weer rijden zoals gepland. Een woordvoerster van de NS laat weten dat de dienstregeling zojuist weer is opgestart. “Dat gebeurt in stapjes”, zegt ze. “De eerste treinen gaan het komende uur weer rijden.” Om hoeveel treinen het precies gaat, is niet bekend.

De NS verwacht dat het volledige treinverkeer in de loop van de ochtend weer volgens dienstregeling rijdt. “Ons advies is om kort voor vertrek de reisplanner te bekijken”, aldus de woordvoerster.

ANP-verslaggevers zien op verschillende stations dat de eerste treinen weer rijden, maar dat er ook nog veel ritten zijn geannuleerd. Enkele internationale treinen zijn inmiddels wel vertrokken, zoals de internationale trein van Amsterdam Centraal naar Frankfurt, die via Utrecht Centraal gaat. Conducteurs in Amsterdam verwezen mensen die in de richting van Utrecht moesten naar de achterste treinstellen, omdat daar nog plek was voor reizigers zonder reservering. De reizigers hoeven daar woensdag volgens de conducteurs geen toeslag voor te betalen, in verband met de staking.

LEES OOK
Voormalig NS-topman Rob den Besten (83) overleden

Overvol

De eerste binnenlandse trein die na de staking uit Amsterdam vertrok, reed kort voor 08.30 uur overvol weg in de richting van Hoorn. Door het grote aantal mensen in de trein kon een van de deuren niet goed dicht, waardoor de trein met een kleine vertraging vertrok, ziet een verslaggever.

Op Utrecht Centraal staat een tiental mensen rond het bord midden in de stationshal. Ook na 08.30 uur vallen nog treinen uit. Een man die staat te kijken, moet voor een werkafspraak in Gouda zijn. Hij wist dat er gestaakt werd. “Maar ik had de hoop dat er altijd nog wel een trein zou rijden, zoals eerder bij andere stakingen”, zegt hij.

Schiphol

Op station Rotterdam Centraal is het rond 08.30 uur nog heel rustig. De eerste trein die vanaf luchthaven Schiphol naar Rotterdam vertrekt, zit in ieder geval wel heel vol, ziet een verslaggever op het station van de luchthaven. Het gaat om de Intercity Direct, die over het spoor van de hogesnelheidslijn rijdt.

LEES OOK
Piloten Brussels Airlines beginnen paasvakantie met staking

In de terminal van Schiphol zitten her en der nog groepjes mensen die wachten tot ze met het ov kunnen. Een echtpaar uit Arnhem heeft hun toevlucht gezocht in een koffietentje. “Het is wat het is”, zegt de vrouw gelaten. Ze kwamen rond 06.00 uur aan vanuit New York. “Voordat je uit het vliegtuig bent en je bagage op de band ligt, ben je zo drie kwartier verder. Wij vermaken ons wel. Ze gaan zo rijden, als het goed is.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe Volvo FH Aero Electric voor JGT

HOOGVLIET - De Jong-Grauss Transport (JGT) heeft een order getekend voor een Volvo FH Aero Electric 4x2-trekker. Het bedrijf gaat de elektrische truck inzetten...
×