Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 12:50 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerDuitse ambassade: samenwerking met Nederland bij grenscontroles

Duitse ambassade: samenwerking met Nederland bij grenscontroles

BERLIJN – De Duitse politie zal bij de nieuw aangekondigde grenscontroles “nauw en in vertrouwen samenwerken” met de autoriteiten in de buurlanden, meldt de Duitse ambassade in Den Haag. De Nederlandse marechaussee laat echter weten “op geen enkele manier” betrokken te zijn bij de Duitse grenscontroles.

De Nederlandse en Duitse politie werken vaker samen in het grensgebied en de marechaussee zegt wel altijd informatie te delen met de Duitse collega’s. Volgens de ambassade is die samenwerking ook het uitgangspunt voor de controles. “De grensoverschrijdende politiesamenwerking tussen Nederland en Duitsland is door de jaren heen gegroeid en zal ook in dit geval het kader bieden voor een nauwe samenwerking.”

Volgens de ambassade staat de Duitse minister voor Binnenlandse Zaken Nancy Faeser in contact met het Nederlandse kabinet. Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) zei maandag de Duitse maatregel “begrijpelijk” te vinden, maar ze wil ook met de Duitse regering bespreken hoe de handel tussen beide landen kan worden ontzien bij de grenscontroles. Volgens een woordvoerder van Faber is er op ambtelijk niveau contact geweest tussen Nederland en Duitsland over deze kwestie.

LEES OOK
Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

De marechaussee laat weten dat het opdracht heeft gekregen om te onderzoeken hoe het huidige Mobiel Toezicht Veiligheid kan worden geïntensiveerd, maar dat vloeit al voort uit het hoofdlijnenakkoord. Er is geen opdracht om grenscontroles aan de binnengrenzen in te stellen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Kabinet bezuinigt 110 miljoen euro op ov in drie grote steden

DEN HAAG - Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet het vanaf 2026 doen met 110 miljoen euro minder. Dat bevestigt...
×