Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 12:47 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartVoorzitter en zes directeuren Southwest Airlines stappen op

Voorzitter en zes directeuren Southwest Airlines stappen op

DALLAS – De voorzitter en zes directeuren van Southwest Airlines stappen op, kondigt de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij aan. De activistische belegger Elliott Investment Management voerde de afgelopen maanden druk uit op de luchtvaartmaatschappij om veranderingen door te voeren en wilde dat onder meer voorzitter Gary Kelly zou vertrekken.

De 69-jarige Kelly gaat “vrijwillig met pensioen” na de jaarlijkse bijeenkomst in 2025, stelt Southwest Airlines. De zes directeuren verlaten de vliegmaatschappij na de bestuursvergadering in november.

Elliott Investment Management maakte in juni bekend 1,9 miljard dollar, ruim 1,7 miljard euro, aan aandelen in Southwest Airlines te hebben gekocht. De activistische belegger stelt dat de leiders van de luchtvaartmaatschappij weigeren de activiteiten te moderniseren. Daardoor zouden ze aandeelhouders benadelen en zou de vliegmaatschappij moeilijke omstandigheden en concurrentie niet goed aankunnen. Southwest Airlines heeft moeite om winstgevend te blijven sinds de coronapandemie. De maatschappij kampt ook met leveringsproblemen bij Boeing en hogere kosten voor personeel en vliegtuigonderhoud.

LEES OOK
Klokkenluider zegt dat Boeing 400 defecte onderdelen kwijtraakte

De activistische belegger wilde dat topman Bob Jordan ook weggaat, maar Southwest Airlines heeft opnieuw steun aan hem bevestigd. Ook heeft Elliott Investment Management tien nieuwe directeuren voorgesteld voor het bestuur van vijftien mensen. De luchtvaartmaatschappij zegt binnenkort vier nieuwe directeuren te willen aanwijzen en daarbij ook de kandidaten van Elliott Investment Management te overwegen.

Het is volgens Kelly “belangrijk dat we betekenisvolle vernieuwing van het bestuur niet vertragen”, schrijft hij in een brief aan aandeelhouders. Hetzelfde geldt volgens hem voor andere veranderingen binnen de luchtvaartmaatschappij. Andere aandeelhouders hebben volgens hem ook hun mening gegeven over de voorstellen van Elliott Investment Management.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Kabinet bezuinigt 110 miljoen euro op ov in drie grote steden

DEN HAAG - Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet het vanaf 2026 doen met 110 miljoen euro minder. Dat bevestigt...
×