Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 12:50 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVersterking Groningen niet in 2028 klaar, erkent staatssecretaris

Versterking Groningen niet in 2028 klaar, erkent staatssecretaris

DEN HAAG – De operatie om alle gebouwen in Groningen voldoende aardbevingsbestendig te maken is niet, zoals eigenlijk de bedoeling is, in 2028 helemaal afgerond. Deze tegenvaller meldt staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen) aan de Tweede Kamer.

Het merendeel van het werk zal op tijd af zijn, benadrukt Van Marum, maar niet alles. “Dat is teleurstellend, vooral voor bewoners. Zij zullen in sommige gevallen langer op hun versterking moeten wachten dan tot nog toe gedacht.”

De staatssecretaris noemt meerdere oorzaken voor de vertraging. Er moeten meer gebouwen versterkt worden dan gedacht en per gebouw moet meer verspijkerd worden, onder meer doordat ook meteen wordt verduurzaamd. Daarnaast speelt mee dat de aanpak tussentijds veranderd is, en ook dat tijdens de coronapandemie beoordelingen op afstand moesten gebeuren.

De decennialange gaswinning in Groningen heeft al talloze aardbevingen veroorzaakt in het winningsgebied. Ook nu de exploitatie van het Groningenveld definitief is gestopt, zal nog jarenlang sprake zijn van een verhoogd bevingsrisico. Vele duizenden gebouwen voldoen daardoor niet aan de veiligheidsnorm en moeten daarom versterkt of herbouwd worden.

LEES OOK
28 nieuwe tankautospuiten voor Brandweer Groningen
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Kabinet bezuinigt 110 miljoen euro op ov in drie grote steden

DEN HAAG - Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet het vanaf 2026 doen met 110 miljoen euro minder. Dat bevestigt...
×