Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 12:40 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerTusk noemt het "onacceptabel" dat Duitsland strengere grenscontroles wil invoeren

Tusk noemt het “onacceptabel” dat Duitsland strengere grenscontroles wil invoeren

WARSCHAU – De Poolse premier Donald Tusk noemt het “onacceptabel” dat Duitsland strengere controles aan de grens wil invoeren. Tusk zegt dat hij snel overleg wil voeren met alle buurlanden van Duitsland die getroffen worden door de maatregel.

Duitsland grenst naast Polen ook aan Nederland, Denemarken, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en België. Die landen zijn allemaal lid van de Schengenzone, het gebied waarin mensen normaal gesproken vrij kunnen reizen. De Duitse regering wil nu met paspoortcontroles het aantal mensen dat zonder visum het land binnenkomt sterk terugdringen. De maatregel is volgens minister Nancy Faeser bedoeld om terroristen en illegale migranten te kunnen weren.

Duitsland voert al sinds oktober 2023 grenscontroles uit bij de grens met Polen, Tsjechië en Zwitserland en sinds 2015 bij de grens met Oostenrijk. Dat zijn officieel tijdelijke controles, maar die worden steeds verlengd. Rond het EK voetbal afgelopen zomer voerde Duitsland ook al controles uit bij de andere grenzen, waaronder de Nederlandse.

LEES OOK
Dode en evacuaties na noodweer in Polen

Oostenrijk reageerde maandag ook afwijzend op de Duitse plannen. De Nederlandse minister Marjolein Faber verwelkomde de controles, maar wil ook in gesprek over mogelijke problemen voor de intensieve handel tussen beide landen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zeven mannen verdacht van drugstransport via Schiphol en Lelystad voor de...

SCHIPHOL - Maandag stonden zeven verdachten terecht tijdens een regiezitting in de rechtbank op Schiphol. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) verdenkt hen van voorbereiden...
×