Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 12:42 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerEU: grenscontroles moeten noodzakelijk en proportioneel zijn

EU: grenscontroles moeten noodzakelijk en proportioneel zijn

BRUSSEL – De Europese Commissie is in gesprek met Duitsland over de grenscontroles die het land vanaf maandag wil invoeren. De Commissie stelt dat lidstaten interne grenscontroles mogen uitvoeren, maar alleen als ze “noodzakelijk en proportioneel” zijn, zei een woordvoerder van de Commissie. “Daarom moeten dit soort maatregelen strikt uitzonderlijk blijven.”

De Commissie wil nu niet ingaan op vragen of de door Duitsland aangekondigde grenscontroles noodzakelijk en proportioneel zijn. Dat wordt nog beoordeeld. De Commissie wil evenmin zeggen welke acties zij gaat ondernemen, als wordt vastgesteld dat Duitsland in strijd met de Schengencode handelt.

In die code staan de regels voor grenscontrole van personen die via de buitengrenzen van de EU-lidstaten een lidstaat binnenkomen.

Interne grenscontroles

“Volgens de Schengengrenscode mogen lidstaten interne grenscontroles opnieuw invoeren om een ​​ernstige bedreiging aan te pakken, hetzij voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid wanneer dit nodig is”, zei de woordvoerder.

Als ook andere lidstaten grenscontroles willen invoeren, moet dat volgens de Commissie in overeenstemming met de Schengengrenscode.

LEES OOK
Nederlandse vrachtwagenchauffeur onder invloed van drank en drugs van Duitse L776 gehaald

PVV-minister Marjolein Faber liet maandag weten met belangstelling de uitvoering van de Duitse grenscontroles te volgen. Eerder liet ze al weten het Nederlandse grenstoezicht te willen versterken. PVV-voorman Geert Wilders is voorstander van grenscontroles. “Wat mij betreft: hoe eerder, hoe beter”, zei hij dinsdag. Hij wil kijken of het Nederlandse kabinet een soortgelijke maatregel kan nemen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zeven mannen verdacht van drugstransport via Schiphol en Lelystad voor de...

SCHIPHOL - Maandag stonden zeven verdachten terecht tijdens een regiezitting in de rechtbank op Schiphol. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) verdenkt hen van voorbereiden...
×