Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 12:37 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerWilders: als Duitsland grenscontroles kan invoeren, dan wij ook

Wilders: als Duitsland grenscontroles kan invoeren, dan wij ook

DEN HAAG – “Als Duitsland het kan, waarom zouden wij het dan niet kunnen”, zegt PVV-leider Geert Wilders over het plan van de Duitse regering om paspoortcontroles in te stellen aan de grenzen met buurlanden. Hij wil kijken of het Nederlandse kabinet een soortgelijke maatregel kan nemen. “Wat mij betreft: hoe eerder, hoe beter.”

De PVV-leider wijst op het hoofdlijnenakkoord dat zijn partij heeft gesloten met VVD, NSC en BBB, waarin staat dat grenscontroles worden versterkt. “Dan lijkt het mij op zijn minst een overweging waard voor het kabinet om goed naar te kijken.”

Dilan Yeşilgöz (VVD) denkt dat het “voor niemand goed is” dat de migratie “ongecontroleerd” is in haar ogen. “Dus als de Duitsers zeggen: daar hebben wij een plan voor, dan denk ik dat het superinteressant is om daar te kijken: wat doen zij.” Ze ziet dit ook graag gebeuren in Nederland, maar laat het aan het kabinet om hier invulling aan te geven. Ook op een manier dat ondernemers niet worden gedupeerd door de grenscontroles.

LEES OOK
Exitpoll: partij Scholz op verlies in Europese verkiezingen

Symboolpolitiek

“Ik hoop dat het echt gaat helpen”, zegt de VVD-leider. “En ik denk dat symboliek hier ook kan bijdragen overigens. Om te laten zien: we willen echt grip. Maar alleen symboolpolitiek, daar is niemand mee geholpen.”

Fractieleider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA is minder enthousiast, en waarschuwt bovendien dat strenger controleren aan de grens niet zomaar kan. Een land mag volgens hem grenscontroles intensiveren, maar zal dan wel aan de Europese Commissie moeten uitleggen waarom dat nodig is. Voor Nederland ziet hij de toegevoegde waarde daar niet van in.

“Natuurlijk kun je met grenscontroles iedereen die het land in- of uitgaat controleren”, zegt Timmermans. Maar de leider van de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer wijst ook op de nadelen, bijvoorbeeld voor de in- en uitvoer van goederen en voor mensen die in de grensstreek wonen en werken.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zeven mannen verdacht van drugstransport via Schiphol en Lelystad voor de...

SCHIPHOL - Maandag stonden zeven verdachten terecht tijdens een regiezitting in de rechtbank op Schiphol. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) verdenkt hen van voorbereiden...
×