Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 12:51 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSSpoorvervoerSchiphol vreest verkeersinfarct als er geen ov rijdt door staking

Schiphol vreest verkeersinfarct als er geen ov rijdt door staking

HAARLEM – Schiphol vreest dat er woensdagochtend vroeg rond de luchthaven een verkeersinfarct ontstaat door de staking van de NS. Volgens de advocaat van Schiphol bereikt het wegennet al aan het begin van de actie om 04.00 uur de maximale capaciteit, zei ze in de rechtbank in Haarlem. Daarom eisen de luchthaven en de gemeente Haarlemmermeer in een kort geding tegen vakbond FNV een minimale dienstregeling.

“Op het moment dat de staking begint, is er een piekmoment in het aantal vertrekkende vluchten, aankomend personeel en passagiers”, aldus de raadsvrouw. De luchthaven heeft berekend dat als gevolg van de ov-staking 7000 passagiers meer met de auto komen als er geen openbaar vervoer rijdt, plus nog eens 25 procent extra personeel dat normaal gesproken met het ov reist. Dat brengt volgens de advocaat veiligheidsrisico’s met zich mee. Ze wees erop dat in het verleden mensen op de nabijgelegen snelweg A4 uitstapten om hun vlucht te kunnen halen. Ook bestaat vrees dat hulpdiensten Schiphol niet kunnen bereiken als er file staat en voor verstoring van de openbare orde op de luchthaven, omdat passagiers een kort lontje hebben gekregen door stress over het halen van hun vlucht.

LEES OOK
Kabinet werkt aan 'structurele oplossing' voor duurder NS-kaartje

Haar collega-raadsman benadrukte dat het om een “zuiver politieke staking” gaat, waarin Schiphol geen partij is. De luchthaven vindt het dan ook niet passend dat Schiphol zo hard door de actie wordt getroffen. “De actie is symbolisch en gaat om het afgeven van een signaal”, aldus de raadsman. “De FNV weet dat een staking op Schiphol veel aandacht trekt.”

Weinig treinverkeer

De burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, was ook bij de zitting. De gemeente wil met minimaal vier treinen per uur onveilige situaties voorkomen. “We moeten altijd uitgaan van een calamiteit”, zei de burgemeester. “Als die plaatsvindt, ben ik verantwoordelijk.”

De advocaat van vakbond FNV weersprak de bezwaren van de luchthaven. Volgens hem is de actie van korte duur en ruim van tevoren aangekondigd. Hij verwacht dat een verkeerschaos uitblijft, omdat de staking tijdens uren staat gepland waarop er doorgaans nog niet veel treinverkeer is in het land. De raadsman denkt dan ook niet dat er veel meer auto’s zullen zijn dan wanneer de treinen wel volgens de dienstregeling zouden gaan. Wie wel de auto pakt, reist volgens hem op het moment dat het nog rustig is op de wegen.

LEES OOK
Schoonmakers leggen 24 uur werk neer op onder meer Schiphol

Medewerkers van NS en het streekvervoer staken voor een betere regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Kabinet bezuinigt 110 miljoen euro op ov in drie grote steden

DEN HAAG - Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet het vanaf 2026 doen met 110 miljoen euro minder. Dat bevestigt...
×