Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 12:50 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSBedrijfsnieuwsVolvo Trucks verhoogt het gebruik van staal met een lage CO2-uitstoot

Volvo Trucks verhoogt het gebruik van staal met een lage CO2-uitstoot

Volvo verhoogt het gebruik van staal met een lage CO2-uitstoot. Dit staal wordt geproduceerd met gerecycled materiaal en fossielvrije energie en zal vanaf volgend jaar in tienduizenden Volvo-trucks worden gebruikt.

Als eerste vrachtwagenfabrikant ter wereld, introduceerde Volvo dit type staal in elektrische trucks in 2022. Nu breidt Volvo Trucks het gebruik van staal met een lage CO2-uitstoot* uit naar alle aandrijflijnen.

Het nieuwe staal met de naam SSAB Zero wordt geproduceerd door het Zweedse staalbedrijf SSAB. Het is gemaakt van gerecycled materiaal en wordt geproduceerd met behulp van fossielvrije elektriciteit en biogas. De CO2-uitstoot wordt hierdoor met ongeveer 80% verminderd in vergelijking met de productie van conventioneel staal waarbij fossiele energie wordt gebruikt.

Volgend jaar zullen de chassisbalken in ongeveer 12.000 Volvo FH- en FM-trucks worden gemaakt van staal met een lage CO2-uitstoot. Dit zal resulteren in een besparing van 6.600 ton CO2-equivalent**.

Naarmate de beschikbaarheid van staal met een lagere CO2-uitstoot toeneemt, zal het in meer truckmodellen en in andere onderdelen van de truck worden gebruikt.

Volvo is ook van plan om andere materialen in de trucks te vervangen door alternatieven met een lagere uitstoot.

LEES OOK
Bronnen: Volvo verplaatst autoproductie van China naar België

“Dit is een extra stap op weg naar een uitstootvrije toekomst. Staal is een van de belangrijkste materialen in onze trucks. We zijn ook van plan om andere materialen, zoals aluminium en plastic, te vervangen door alternatieven met een lage uitstoot. We zijn er trots op dat we in de sector het voortouw nemen als het gaat om duurzaam materiaal in onze trucks”, zegt Jan Hjelmgren, Senior Vice President Product Management en Quality bij Volvo Trucks.

De helft van de truck bestaat uit staal

Het potentieel om de CO2-uitstoot te verlagen is groot, aangezien bijna de helft van een truck uit staal bestaat (47% van een Volvo FH-dieseltruck), en het vertegenwoordigt ongeveer 44% van de CO2-uitstoot van de productie (cradle to gate; van grondstof tot het verlaten van de fabriek) van de totale 21 ton CO2-equivalenten voor de Volvo FH diesel.

Volvo Group werkt samen met verschillende leveranciers aan staal met een lage CO2-uitstoot. Staal met een lage CO2-uitstoot zal een belangrijke aanvulling zijn op het traditionele en gerecyclede staal dat al in Volvo’s trucks wordt gebruikt.

LEES OOK
Nieuwe Volvo FH16 levert topprestaties voor Transwinaton

Volvo Trucks heeft zich gecommitteerd aan het Parijsakkoord en aan het bereiken van netto nul uitstoot van broeikasgassen in de toeleveringsketen in uiterlijk 2040.

“We streven er voortdurend naar om onze klimaatvoetafdruk verder te minimaliseren. We bewegen ons ook in de richting van meer circulariteit in zowel onze activiteiten, als onze vrachtwagens. Veel van onze fabrieken, transporten en dealers rijden tegenwoordig op hernieuwbare energie”, zegt Jan Hjelmgren.

Feiten:
De belangrijkste materialen in een Volvo FH-dieseltruck zijn staal (47%), gietijzer (26%), polymeren (11%) en aluminium (8%). Ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer 44%, 26%, 14% en 8% van de CO2-uitstoot van de productie (cradle to gate) van de in totaal 21 ton CO2-equivalent** voor de Volvo FH diesel.


* Staal met een lage CO2-uitstoot is staal met een aanzienlijke CO2-reductie (80% of meer) in het productieproces (cradle to gate).

** CO2-equivalent omvat alle uitstoot van broeikasgassen, inclusief bijvoorbeeld methaan.

 

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Kabinet bezuinigt 110 miljoen euro op ov in drie grote steden

DEN HAAG - Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet het vanaf 2026 doen met 110 miljoen euro minder. Dat bevestigt...
×