Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 12:33 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartKoning Willem-Alexander en Koning Filip openen Nieuwe Sluis in Terneuzen

Koning Willem-Alexander en Koning Filip openen Nieuwe Sluis in Terneuzen

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander en Koning Filip van België openen op 11 oktober 2024 de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Peeters zijn ook aanwezig. De gezamenlijke opening onderstreept het grensoverstijgende belang van de Nieuwe Sluis in Terneuzen.

De Nieuwe Sluis zorgt voor een betere toegang en snellere doorstroming voor scheepvaart vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. De komst van de Nieuwe Sluis zorgt voor nieuwe economische activiteiten in zowel de Zeeuws-Vlaamse als de Vlaamse regio en een betere benutting van het economisch potentieel van de Kanaalzone in beide regio’s. De capaciteit van de Noordzeesluizen neemt toe, waardoor de wachttijd voor binnenvaartschepen afneemt.

Koning Willem-Alexander en Koning Filip verrichten samen vanaf de Z9, een elektrisch schip, de officiële openingshandeling. Aansluitend gaan zij op het schip in gesprek met vertegenwoordigers van bedrijven die gebruik maken van de sluizen bij Terneuzen. Daarna verplaatsen de koningen zich naar het sluisplateau van de Nieuwe Sluis.

LEES OOK
Beoogd PVV-minister Madlener van Infrastructuur: mooi en realistisch akkoord

Ze krijgen daar toelichting op onder andere de bouw en de werking van de Nieuwe Sluis. In het bediengebouw van de Nieuwe Sluis gaan de koningen in gesprek met vertegenwoordigers van de omwonenden, vrijwilligers van het Portaal van Vlaanderen (het informatiecentrum over het havengebied) en medewerkers van het aannemersconsortium.

De Nieuwe Sluis is gebouwd in opdracht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC), een samenwerkingsverband van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

De bouw van de Nieuwe Sluis ging van start in 2017 binnen het bestaande sluizencomplex in Terneuzen, in het havengebied van North Sea Port. De Middensluis, sinds 1910 in gebruik, maakte plaats voor de Nieuwe Sluis.

In 2023 passeerden 56.000 schepen dit sluizencomplex. Naar verwachting groeit dit aantal tot 96.000 in 2040. Behalve dat schepen het complex passeren, is het sluizencomplex een belangrijke ontsluitingsroute voor wegverkeer en maakt de Nieuwe Sluis onderdeel uit van de primaire waterkering.

LEES OOK
De Lijn neemt de eerste nieuwe generatie elektrische bussen VDL in dienst in Destelbergen
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zeven mannen verdacht van drugstransport via Schiphol en Lelystad voor de...

SCHIPHOL - Maandag stonden zeven verdachten terecht tijdens een regiezitting in de rechtbank op Schiphol. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) verdenkt hen van voorbereiden...
×