Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 12:31 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSBedrijfsnieuwsTerminals van ECT gaan over op walstroom

Terminals van ECT gaan over op walstroom

ROTTERDAM – De containerterminals van Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) worden de komende jaren voorzien van walstroomvoorzieningen. ECT heeft hier afspraken over gemaakt met Rotterdam Shore Power (RSP), een samenwerkingsverband van Eneco en Havenbedrijf Rotterdam.

De eerste schepen worden volgens verwachting in 2028 op de walstroomvoorziening aangesloten. Wanneer de voorzieningen op beide terminals in 2030 volledig operationeel zijn, kunnen jaarlijks zo’n 5000 zeeschepen op walstroom worden aangesloten. Hierdoor vermindert de CO2-uitstoot in de haven met zo’n 35.000 ton per jaar.

RSP zal de walstroomvoorzieningen aanleggen en exploiteren, terwijl ECT en Havenbedrijf Rotterdam zorgdragen voor de civiele inpassing van de faciliteiten op kade en terminalterrein. De projecten behoren tot de grootste walstroomprojecten in Europa en omvatten gezamenlijk zo’n 5 kilometer aan kade.

Leo Ruijs (CEO van ECT), Robert Simons (havenwethouder gemeente Rotterdam) en Boudewijn Siemons (CEO Havenbedrijf Rotterdam) bij de ondertekening van de overeenkomst. Foto: Marc Nolte

De Rotterdamse haven heeft de ambitie om klimaatneutraal te worden in 2050 en tegelijkertijd vitaal en concurrerend te blijven. Tevens voldoet de Rotterdamse haven hiermee aan Europese richtlijnen, die onderdeel zijn van de Europese Green Deal.

LEES OOK
Doelman Bijlow komt niet door keuring en blijft bij Feyenoord

Walstroom als een service

Leo Ruijs, CEO van ECT: “De projecten sluiten aan bij onze doelstelling om vanaf 2035 emissievrij te zijn. Onze klanten kunnen bij hun bezoek aan onze terminals beschikken over walstroomfaciliteiten, die goed passen binnen de filosofie van ons logistieke concept.”
Rotterdam Shore Power is trots om walstroom als een service aan te bieden op de Maasvlakte, aldus Tiemo Arkesteijn en Ina Barge, die leiding geven aan RSP. “Hiermee nemen we investeringsdrempels weg en ontzorgen we onze klanten en partners, terwijl we tegelijkertijd de vergroening van de haven en de maritieme sector versnellen.”

Verduurzaming van de haven

Robert Simons, havenwethouder van de gemeente Rotterdam: “Dit is een prachtige mijlpaal voor de haven van Rotterdam en een belangrijke stap richting ons doel om alle schepen aan de Rotterdamse kades te voorzien van walstroom! We complimenteren ECT Rotterdam, Rotterdam Shore Power en Havenbedrijf Rotterdam met dit resultaat. Deze ontwikkeling draagt niet alleen bij aan schonere lucht en minder geluidsoverlast, maar versnelt ook de verduurzaming van onze haven en de maritieme sector.”

LEES OOK
Man die werd aangehouden na vondst baby in auto weer vrij
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zeven mannen verdacht van drugstransport via Schiphol en Lelystad voor de...

SCHIPHOL - Maandag stonden zeven verdachten terecht tijdens een regiezitting in de rechtbank op Schiphol. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) verdenkt hen van voorbereiden...
×