Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 10:25 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSFinancieelChinese export stijgt sterker dan verwacht, import valt tegen

Chinese export stijgt sterker dan verwacht, import valt tegen

BEIJING – De Chinese export is in augustus sterker gestegen dan verwacht. De import groeide daarentegen minder hard dan voorzien.

De groei van de uitvoer wijst mogelijk op een snellere verwerking van buitenlandse bestellingen door Chinese fabrikanten voor de tariefsverhogingen van veel westerse landen op Chinese goederen ingaan. De tegenvallende invoer duidt daarbij op een aanhoudende zwakke binnenlandse vraag.

De export steeg vorige maand met 8,7 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste groei sinds maart 2023. Economen hadden gerekend op een stijging van 6,6 procent. De uitvoer laat daarmee al vijf maanden op rij een stijging zien. In juli groeide de export nog met 7 procent.

De export is historisch gezien een belangrijke motor voor de op een na grootste economie ter wereld. De import nam slechts met 0,5 procent toe, terwijl was gerekend op een groei van 2,5 procent. Een maand eerder steeg de import nog met 7,2 procent.

LEES OOK
China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

China kampt met een aanhoudende crisis in de vastgoedsector en een laag vertrouwen onder Chinese consumenten, die daardoor minder geld uitgeven. De zwakke binnenlandse vraag heeft veel Chinese producenten ook ertoe aangezet om in het buitenland naar markten te zoeken. Die stijgende golf van goedkopere Chinese goederen maakt steeds meer landen nerveus. Zo hebben veel landen hogere heffingen opgelegd op elektrische auto’s, staal en andere goederen uit China.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Blom Grondwerken vernieuwt wagenpark met drie nieuwe Volvo-trucks

ZWANENBURG - Met de aanschaf van één Volvo FH 500- en twee Volvo FM 500-containerauto’s keert Volvo Trucks terug in het wagenpark van Blom...
×