Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 08:05 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartGeheime archiefstukken Bijlmervliegramp na decennia openbaar

Geheime archiefstukken Bijlmervliegramp na decennia openbaar

DEN HAAG – Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het tot dusver geheime archief wordt openbaar. Over de ramp leven nog altijd vragen en is in het verleden veel gespeculeerd.

Luchtvaartminister Barry Madlener heeft de archiefstukken vrijgegeven op aandringen van de Tweede Kamer, onder aanvoering van NSC-leider Pieter Omtzigt. Een adviescommissie had geconcludeerd dat het nabestaanden goed zou doen als ze een groter deel van de bewaarde documenten en videobanden zouden kunnen inzien.

Dat kon ook, stelde Madlener vast. Een luchtvaartverdrag verplicht Nederland om bevindingen van onderzoek naar vliegongelukken geheim te houden, zodat mensen zich vrij blijven voelen om daaraan mee te werken. Maar voor een aantal archiefstukken geldt die plicht niet, bleek na een herbeoordeling. In het Nationaal Archief in Den Haag zijn die vanaf dinsdag te bekijken. Sommige andere moeten nog wel geheim blijven, of moeten nog van geheime stukken worden gescheiden voor ze openbaar worden.

LEES OOK
Beoogd PVV-minister Madlener van Infrastructuur: mooi en realistisch akkoord

Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op twee flats in de Amsterdamse Bijlmer. Er vielen 43 doden. Onduidelijkheid over onder meer de lading voedde lang allerhande theorieën over de toedracht.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×