Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 07:24 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSSpoorvervoerHyperloop voert eerste rit uit in testcentrum Veendam

Hyperloop voert eerste rit uit in testcentrum Veendam

VEENDAM – Een model van een hyperloop heeft maandag een testrit gemaakt op een speciaal ontwikkelde baan in Veendam. Ontwikkelaar Hardt spreekt van een grote stap in de ontwikkeling van de technologie.

Een hyperloop is een voertuig dat door een vacuümbuis moet schieten, zwevend dankzij sterke magneten. In de buis is vrijwel geen luchtweerstand en daardoor zou de capsule zonder veel energie hoge snelheden moeten kunnen bereiken. Voorlopig staat de techniek nog in de beginfase. Bij Veendam is een European Hyperloop Center (EHC) gebouwd met een baan van 420 meter om de systemen te testen. Die baan bestaat uit 34 losse buizen die aan elkaar vastgemaakt zijn.

Mensen kunnen voorlopig nog niet worden vervoerd in de hyperloop. De eerstvolgende stap in het testprogramma is het opvoeren van de snelheid. Bij de rit van maandag haalde het voertuig 30 kilometer per uur. Komend jaar moet de 100 kilometer per uur worden bereikt. Dat is de maximale snelheid in het testcentrum.

LEES OOK
Succesvolle pilot met autonoom containertransport in Zeeland

De ontwikkelaars hopen dat op den duur capsules met 30 tot 100 passagiers door uitgestrekte buizenstelsels kunnen zoeven, met een snelheid van 700 tot 1000 kilometer per uur. Een rit naar Parijs zou dan een half uur duren.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×