Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 06:15 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerDuitsland wil grenscontroles bij alle landsgrenzen instellen

Duitsland wil grenscontroles bij alle landsgrenzen instellen

BERLIJN – De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser wil paspoortcontroles invoeren bij alle landsgrenzen. Daarmee hoopt ze het aantal mensen dat het land binnenkomt zonder geldig visum scherp terug te dringen. Dat heeft de minister maandag bekendgemaakt, nadat overheidsbronnen dit eerder al hadden gemeld aan de pers.

Faeser heeft de Europese Commissie geïnformeerd over de plannen. De controles zijn bedoeld als maatregel tegen illegale immigratie en de dreiging van islamistische terreurgroepen. De controles moeten volgende week maandag al ingaan en in ieder geval zes maanden duren.

Alle buurlanden van Duitsland, waaronder Nederland, zijn lid van de Schengenzone. Dat betekent dat er normaal gesproken vrij gereisd kan worden tussen de landen. “Het is belangrijk voor ons om nauw samen te werken met onze buurlanden en om de impact op forenzen en het alledaagse leven in de grensregio’s te beperken”, zei de minister maandag.

Tijdelijk

In oktober 2023 stelde Duitsland al controles in bij grensovergangen met Zwitserland, Tsjechië en Polen om de immigratie aan te pakken. Sinds 2015 worden al grenscontroles uitgevoerd met Oostenrijk. Deze grenscontroles zijn officieel op tijdelijke basis, maar zijn al regelmatig verlengd door Berlijn. Tijdens het EK voetbal dat dit jaar in Duitsland werd gehouden werden ook al tijdelijke controles ingesteld aan alle grenzen van het land.

LEES OOK
Politie slaat ruit vrachtwagen in om 'levenloze' vrachtwagenchauffeur te helpen

De bronnen zeiden dat de Duitse coalitie uitgebreide plannen heeft gemaakt om migranten aan de grens de toegang tot het land te ontzeggen in lijn met EU-wetgeving. Momenteel is het aantal asielzoekers dat wordt geweigerd aan de grens beperkt.

In de nasleep van een dodelijke mesaanval door een Syrische asielzoeker in de stad Solingen vorige maand is het immigratiedebat in Duitsland aangewakkerd. Het christendemocratische oppositieblok CDU/CSU riep de regering op met een strengere immigratieaanpak te komen. Vorige week werd de anti-immigratiepartij AfD de grootste in de deelstaatverkiezingen in Thüringen en tweede in Saksen. Over twee weken staan deelstaatverkiezingen in Brandenburg op de agenda.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×