Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 05:20 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsChinese inflatie neemt toe tot hoogste niveau in zes maanden

Chinese inflatie neemt toe tot hoogste niveau in zes maanden

BEIJING – De consumentenprijzen in China zijn in augustus licht opgelopen tot het hoogste niveau in zes maanden. Hoewel de stijgende inflatie een lichtpuntje vormt voor de Chinese economie, die tussen oktober 2023 en januari 2024 kampte met een periode van deflatie ofwel negatieve inflatie, blijft de inflatie op een laag niveau en viel het lager uit dan economen hadden verwacht. Het inflatiecijfer nam de zorgen over de kwakkelende Chinese economie, die kampt met zwakke consumentenbestedingen en een aanhoudende vastgoedcrisis, dan ook niet weg.

Terwijl veel grote westerse economieën worstelen met de dreiging van een hoge inflatie, probeert China juist een nieuwe periode van deflatie te voorkomen. Deflatie, ofwel dalende prijzen voor goederen en diensten, is slecht voor de economie, omdat consumenten hun aankopen uitstellen in de hoop dat goederen nog goedkoper worden.

De inflatie kwam vorige maand uit op 0,6 procent, ten opzichte van 0,5 procent in juli, meldde het Chinese statistiekbureau. Economen hadden gerekend op een stijging van de consumentenprijzen met 0,7 procent. De inflatie werd gestuwd door een stijging van de voedselprijzen. Vooral de prijzen van verse groenten namen flink toe door de hevige regenval in het land. De kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van voeding en energie niet worden meegenomen, bedroeg 0,3 procent. Dat is het laagste niveau sinds maart 2021.

LEES OOK
Duitse minister: handelsoorlog China dreigt door EU-heffingen

Steunmaatregelen

Het statistiekbureau maakte ook bekend dat de prijzen die fabrikanten voor hun producten vragen in augustus met 1,8 procent zijn gedaald. De afzetprijzen laten daarmee al 23 maanden op rij een daling zien. De producentenprijzen kunnen invloed hebben op de inflatie omdat ze worden doorberekend aan afnemers. Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd.

De Chinese overheid voerde dit jaar de steunmaatregelen voor de particuliere sector op om de consumptie van huishoudens aan te jagen. Ook heeft de Chinese centrale bank de rente verlaagd om de economie te steunen. De zwakke inflatiecijfers zijn echter een verder signaal dat China moeite heeft om de binnenlandse bestedingen te stimuleren en de doelstelling van een economische groei van 5 procent in 2024 te halen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×