Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 05:07 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsConsumenten besteden meer aan goederen en diensten

Consumenten besteden meer aan goederen en diensten

DEN HAAG – Consumenten hebben in juli meer goederen en diensten gekocht dan een jaar eerder. De totale consumptie van huishoudens lag in juli 1,1 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aan diensten gaven consumenten 0,4 procent meer uit. Vooral aan diensten als vervoer en communicatie werd meer besteed.

Consumenten gaven echter minder uit aan horeca-, recreatie- en cultuurdiensten dan een jaar eerder. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.

Aan goederen gaven consumenten 3,2 procent meer uit dan een jaar geleden. Ze kochten vooral meer elektrische apparaten, spullen voor de woning en kleding. Aan voedings- en genotmiddelen werd echter 1,5 procent minder uitgegeven. Aan overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen en drogisterijartikelen, werd 6 procent meer uitgegeven.

De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. Het CBS merkt daarbij op dat de omstandigheden voor de consumptie in augustus minder gunstig waren dan in juli. Dat komt vooral door een kleinere stijging van de aandelenkoersen. Ook waren industriële ondernemers minder positief over hun toekomstige personeelssterkte.

LEES OOK
Bedrijfsinvesteringen groeien weer na forse daling
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×