Clicky

maandag 16 september 2024 - 13:13 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsNederland geeft Oekraïne raketten voor de F-16's

Nederland geeft Oekraïne raketten voor de F-16’s

DEN HAAG – Nederland geeft Oekraïne lucht-luchtraketten voor zijn F-16 gevechtsvliegtuigen. Daarmee kunnen andere toestellen uit de lucht worden geschoten. Ook krijgt Kyiv voor 80 miljoen euro aan onderhoudsmateriaal voor de F-16, maakte minister Ruben Brekelmans (Defensie) bekend na internationaal overleg over militaire steun aan Oekraïne.

Russische vliegtuigen bestoken doelen in Oekraïne met onder meer kruisraketten en zweefbommen. Vaak worden burgerdoelen getroffen, en ook vaak is het stroomnetwerk van Oekraïne het doelwit van de Russen. De minister licht vanuit het Duitse Ramstein telefonisch toe dat luchtverdediging dan ook “de grootste prioriteit” heeft voor Oekraïne.

Om welk type en hoeveel raketten het gaat, wordt om operationele veiligheidsredenen niet naar buiten gebracht. Ook niet hoeveel geld hiermee gemoeid is. Wel zijn de raketten volgens Brekelmans geschikt om vliegtuigen, kruisraketten of drones te raken. Bij het onderhoudsmaterieel gaat het om zaken als generatoren, reservedelen, essentiële onderhoudsmaterialen en speciaal gereedschap, aldus de minister.

Nederland neemt sinds het begin van de oorlog een voortrekkersrol aan bij de hulp aan Oekraïne. Zo levert Nederland met slechts een paar andere landen F-16’s aan Oekraïne. Brekelmans zei deze week vast te willen houden aan die voortrekkersrol en waar mogelijk hulp te willen versnellen. Nederland heeft sinds de Russische inval al voor meer dan 3,1 miljard euro militaire steun gegeven aan Oekraïne.

LEES OOK
Polen bereid tot opslag kernwapens, Moskou waarschuwt voor oorlog

Deze levering van raketten zal volgens de minister dan ook niet de laatste zijn. “De aanvallen op het land zijn massaal, en Oekraïne vraagt dan ook altijd om meer materieel.” De minister heeft later vrijdag verder contact met de Oekraïense minister van Defensie.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

TLN hoort nog geen problemen door Duitse grenscontroles

ZOETERMEER - Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft nog geen problemen gehoord met het vrachtvervoer door de Duitse grenscontroles die maandag zijn ingegaan. Volgens...
×